Seznam

Po napadu z živčnim plinom razglašeno za najboljše mesto

J.P.
14. 4. 2019, 18.49
Posodobljeno: 14. 4. 2019, 18.49
Deli članek:

Kje v Združenem kraljestvu se najbolje živi?

Profimedia
Salisbury

The Sunday Times je tudi letos objavil seznam življenju najbolj prijaznih mest v Združenem kraljestvu. Na prvem mestu se je znašel Salisbury. V pojasnilu so zapisali, da je mesto po napadu z živčnim plinom pokazalo, da zna držati skupaj. In čeprav so ponekod še vidne posledice hudega pretresa, so prebivalci strnili svoje vrste in si po preizkušnji več kot opomogli. Mestu gre na roko tudi geografska lega, saj ni daleč niti od obale niti od Londona, na dosegu roke pa je tudi podeželska idila. Ponaša se z nekaterimi od najboljših šol na jugozahodu države in dobro razvito kulturo.

Novičok velja za enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Znanstveniki takratne Sovjetske zveze so ga v tajnosti razvijali v 70. in 80. letih minulega stoletja. Pri raziskavah naj bi sodelovale še nekatere druge države.

Novičok

Salisbury se je marca lani znašel na naslovnicah takšnih in drugačnih medijev, ko so na eni od tamkajšnjih klopi našli nezavestnega nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, zastrupljena z novičokom. Oba sta za las ušla smrti. Njuna zastrupitev je sprožila hudi diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo. Pozneje je britanski par iz kraja Amesbury naključno prišel v stik z živčnim strupom. Moški je po lastnih navedbah našel stekleničko, ki jo je pomotoma imel za parfum in jo podaril svoji prijateljici. Ta si je vtrla tekočino in nato umrla mučne smrti.