Izjemna priložnost

Bi želeli postati poklicni graščak?

P.K.
14. 4. 2019, 16.30
Deli članek:

Javnost je navdušena nad oklicem Mestne občine Nova Gorica, da za pravljični grad Rihemberk išče skrbnika, ki se bo lahko pohvalil z nazivom graščaka.

sta
Eden lepših gradov pri nas izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev.

Ne zgodi se prav pogosto, da naletimo na tako zanimivo delovno mesto, kot ga zdaj ponuja novogoriška mestna občina. Ta išče osebo, ki bo skrbela za grad Rihemberk takrat, ko je odprt za obiskovalce. Tisti, ki bi ga delo utegnilo veseliti, bi dobil v brezplačni najem kompleks nad idilično vasico Branik in neuraden naziv poklicni graščak.

Tu domujejo netopirji

Grad Rihemberk je sicer eden najmogočnejših gradov na Slovenskem, pa tudi eden najstarejših na Primorskem. »Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, poleg tega pa danes grad izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje,« so pojasnili na spletni strani Branik.si.

Sicer je bil srednjeveški objekt več kot desetletje zaprt za javnost. Mestna občina Nova Gorica pa ga je skupaj s Krajevno skupnostjo Branik v zadnjih nekaj letih uredila vsaj toliko, da so ga poleti leta 2017 spet odprli za javnost, in sicer so zdaj tej na ogled pretežno zunanji deli gradu – vrtovi in terase. Notranje dele pa morajo še obnoviti, menda bo najprej na vrsti stolp.

sta
Zaenkrat notranjosti gradu še ni moč videti, je pa že sama zunanjost s slikovitimi razgledi, krasno doživetje.

Kdo lahko postane graščak

Mestna občina je namero o sklenitvi pogodbe o oddaji nepremičnine objavila tudi na svoji spletni strani. Iz dokumenta je razvidno, da se v brezplačno uporabo dajejo zunanje površine gradu Rihemberk, torej tiste površine, ki so urejene za obiskovalce in varne za oglede. Cilji oddaje gradu v brezplačno uporabo, kot je še zapisano v nameri, so omogočanje dostopa javnosti do dediščine ter ohranjanje in oživitev gradu. 

Naloge graščaka bodo, da bo najmanj ob koncih tedna in praznikih med 10. in 19. uro prisoten v objektu in bo skrbel za obiskovalce, tem zagotavljal vodene oglede, organiziral delavnice in dogodke ter se dogovarjal za oglede, skratka, da bo povezoval grad z okoljem, predvsem lokalnim. V dokumentu je še navedeno, da morajo zainteresirani, katerih prijave zbirajo do 19. aprila, med drugim pripadati nevladni organizaciji in izkazati usposobljenost za izvajanje omenjenih aktivnosti na podlagi referenc.