Franić naj bi imel na vesti vrsto afer in grozilnih akcij po navodilu hrvaškega vrha, piše portal 24ur.com, ki se sklicuje na bosanske medije in lastne vire v tuji obveščevalni službi.

Nemški ali ameriški obveščevalci

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji. Kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

Izjava ministrstva za zunanje zadeve: "Glede navedb v medijih o prisluškovanju hrvaške obveščevalne službe SOA slovenskima državljanoma v arbitražnem postopku, Ministrstvo za zunanje zadeve RS obvešča, da je poleti 2015, po objavi prisluhov, tesno sodelovalo s pristojnimi slovenskimi organi, ki so vodili preiskavo. Izven uradnega postopka Ministrstvo za zunanje zadeve RS ne komentira medijskih objav.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu sicer danes medijskih objav ne komentirajo, so pa v sporočilu za javnost poudarili, da je ministrstvo po objavi prisluhov tesno sodelovalo s pristojnimi slovenskimi organi, ki so vodili preiskavo.

Na slovenski policiji so za 24ur.com povedali, da konkretnih odgovorov zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati in da operativnih ugotovitev iz posameznih predkazenskih postopkov ne morejo razkrivati.

V samem vrhu

Davor Franić je bil do pred nekaj meseci še precej neznan hrvaški operativec, ki naj bi imel po besedah bosanskih obveščevalcev v karieri številne propadle operacije, predvsem v BiH, uspeh v operaciji v Sloveniji pa naj bi ga očitno postavil na sam vrh hrvaške varnostno-obveščevalne agencije SOA, kjer je danes celo na mestu šefa kabineta direktorja SOA Daniela Markića, poroča portal 24ur.com.

Pred dnevi se je Franićevo ime pojavilo v aferi novačenja in tihotapljenja orožja iz Hrvaške v BiH, s katero naj bi Hrvaška želela prikazati sosednjo državo kot dvorišče za teroristična urjenja. Davor Franić naj bi pri tem izkoriščal bosanske avtoprevoznike z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji in jih uporabljal za orožarske mule. Avtoprevozniki so pomoč iskali tudi na bosanskem veleposlaništvu v Ljubljani, navaja portal 24ur.com.