Identitarci

Povezave med strankami in skrajno desnico tudi v Sloveniji, ne le v Avstriji

B.K.
3. 4. 2019, 16.00
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 16.02
Deli članek:

Potem, ko je Avstrijo pretresla afera s povezavami med skrajnim gibanjem identitarcev in koalicijskimi Svobodnjaki, so avstrijski mediji podobne povezave opazili tudi v Sloveniji.

STA
Janez Janša

Povezave med Avstrijsko svobodnjaško stranko (FPÖ) in avstrijskim delom skrajnega gibanja identitarci majejo zaupanje avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza v njegove koalicijske partnerje. Kurz je zahteval takojšnjo prekinitev vseh stikov med FPÖ in identitarci, poleg tega pa zahteva več nadzora nad delom obveščevalnih služb, ki jih zdaj nadzorujeta ministra iz vrst FPÖ.

V Sloveniji temu ni tako. Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša namreč ne skriva simpatij do identitarcev. Deli njihove tvite, prav tako pa je na družbenem omrežju javno podprl vodjo avstrijskih identitarcev Martina Sellerja, ki ga zaradi suma, da je del teroristične mreže obravnavajo avstrijski preiskovalci, pisanje avstrijskega časnika Die Presse povzema revija Reporter.

Reuters
Vodja Avstrijske svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache.

Tako SDS kot Gibanje identitete povezave sicer zanikata, a medsebojnih simpatij ne skriva nihče, še piše Die Presse. Če pogledamo Janšev twitter profil prav hitro opazimo, da Janša deli poglede z identitarci. Morda je najbolj sporen prav zadnji njihov tvit, ki ga je delil tudi Janša. V njem slovenski identitarci stopajo v bran avstrijskemu kolegu Sellerju, ki se je v preiskavi znašel po tem, ko je postalo jasno, da je njegovo gibanje prejelo donacijo od novozelandskega terorista, ki je 15. marca s strelnim orožjem vstopil v dve mošeji v mestu Christchurch in umoril 50 ljudi. Seller je priznal, da se je donatorju za približno 1.500 evrov sredstev tudi osebno zahvalil po telefonu. Za podporo se je Janši tudi javno zahvalil.

Simpatij s skrajno desnim gibanjem pa ne deli le predsednik SDS ampak tudi nekateri poslanci. Žan Mahnič je tako denimo na sejo Držqavnega zbora pred časom prinesel knjigo Manifest za domovino, v kateri je razložen program gibanja identitarcev. Knjigo, katere slovensko različico je uredil nekdanji Janšev državni sekretar Bernard Brščič, je izdala založba, ki je blizu SDS, še poročata Die Presse in Reporter.

STA
Zmago Jelinčič Plemeniti

Prav tako je na proslavi ob 28. obletnici ustanovitve SDS decembra 2017, poleg Janše sodeloval tudi predstavnik identitarcev, območna organizacija SDS v Kranju pa je skupaj z gibanjem organizirala razpravo o migracijah.

Identitarce izrecno podpirajo tudi v opozicijski Slovenski nacionalni stranki Zmaga Jelinčiča Plemenitija, ki je novembra lani na tviterju objavila, da sto odstotno podpira identitetno gibanje.