Neustrezno varovanje

Slovenska vojaka po kraji streliva v Nemčiji brez večjih posledic

S.R./STA
3. 4. 2019, 14.33
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 15.26
Deli članek:

Za enega vojaka je bilo po navedbah Sindikata vojakov Slovenije ugotovljeno, da ni odgovoren za očitane težje kršitve vojaške discipline, neuradno pa naj bi drugega vojaka doletel blažji ukrep.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Iz sindikata so danes sporočili, da je disciplinski organ odločitev sprejel v torek. Poudarili so, da so bili še pred uvedbo postopka prepričani, da "ni storil ničesar narobe, ker je spoštoval in v celoti izvrševal vse prejete ukaze". Ob tem so še pozvali Generalštab Slovenske vojske (GŠ SV), naj se opraviči vojaku. Na GŠ SV sporočila sindikata niso hoteli komentirati, ker da disciplinski postopek še ni pravnomočno zaključen.

Kako naj bi se zaključil disciplinski postopek zoper drugega vojaka, ni znano, po neuradnih informacijah pa disciplinski postopek zoper njega še ni niti zaključen. To naj bi se zgodilo v kratkem. Medtem pa naj bi bil zaključen disciplinski postopek zoper njima nadrejenega vojaka, ki pa naj bi se prav tako razpletel relativno ugodno za vojaka, brez hujših posledic za njegovo službo. 

Neustrezno varovanje

Po incidentu 3. oktobra lani so sicer v GŠ SV ocenili, da je do kraje streliva v Nemčiji prišlo predvsem zaradi neustreznega varovanja tovornjaka in tudi zaradi pomanjkljivosti v ukazih. Menili so, da do tega dogodka ne bi smelo priti in so uvedli disciplinski postopek proti vpletenima vojakoma in njima nadrejenemu. 

Do kraje je prišlo med prevozom skupno 10.000 kosov streliva, medicinske opreme in hrane na letališče nemške vojske v Leipzigu, od koder naj bi ta tovor prepeljali pripadnikom kontingenta SV v Maliju. 

Prevoz sta s tovornjakom SV s ponjavo izvajala dva vojaka in ker sta prišla do cilja že dan prej, sta prenočila v hotelu, zjutraj pa naj bi potem tovor predala nemški vojski. Tovornjak je bil medtem parkiran na parkirišču, kjer pa je nekdo prerezal ponjavo in odnesel zaboj z 2000 naboji.