Odtekanje informacij

Čistke v stranki Levica: tajna dopisovanja, lov na čarovnice in žvižgače

Luka Tetičkovič
7. 3. 2019, 19.30
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 19.34
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetnik Grega Ciglar je po očitkih o nedemokratičnem izboru kandidatne liste Levice spomnil, da tistih, ki v javnost spuščajo očitke o nedemokratičnosti, niso odstranili dovolj hitro.

Twitter
Mestni svetnik Ciglar je kritičen do žvižgačev v stranki Levica.

Potem ko smo v ponedeljek poročali, da so v stranki Levica nesoglasja glede sestavljanja kandidatne liste za volitve v Evropski parlament, je v stranki završalo. Več članov je na notranjih poštnih seznamih stranke posredno pozvalo k čistkam, med ostalimi tudi ljubljanski mestni svetnik Levice Grega Ciglar. Dopise hranimo v uredništvu.

Začelo se je s postavljanjem vprašanj članov, kako naj se odzovejo na očitke o nedemokratičnosti izbora kandidatne liste. »Pa saj nam nima za kaj biti nerodno. Ali pač?« se je vprašal eden izmed članov. Nadaljevalo se je z ugotovitvijo, da iz poštnih seznamov Levice odtekajo informacije. »Predlagam, da se zavedamo odtekanja informacij in se temu primerno vedemo,« je zapisala poslanka Levice in nosilka evropske liste Violeta Tomić, medijsko poročanje o nesoglasjih znotraj Levice je pripisala osebnim zameram novinarjev, pri čemer je Milana Jakopoviča, ki je napisal kritičen dopis glede izbora kandidatne liste, pozvala k izjasnitvi, kako gleda na medijsko poročanje.

sta
Milan Jakopovič

Ciglar: nismo bili dovolj temeljiti

Izvirni greh

Uradno se je kongres predhodnice Levice, IDS, v Krškem leta 2016 končal z nesklepčnostjo. Po prekinitvi za kosilo so namreč člani začeli odhajati domov. Nekateri so menili, da zato, ker se je podaljševal kulturni program. Ko so kongres, torej najvišji organ stranke, razpustili in člane poslali domov, so nekateri precej glasno protestirali. Mesec je nato medijem sporočal, da je bil žrtev nasilja.

Nekaj članov je bilo malce radikalnejših. Pozvali so k iskanju krivca, ki spušča informacije v javnost. Najkonkretnejši pri tem je bil Ciglar. »Ni ravno treba napenjati možganov,« je zapisal glede tega, koga sumi žvižgaštva. »Zato sem ob združitvi opozarjal, da morda nismo bili dovolj temeljiti ob prehodu v Levico iz IDS. Nekaterih ljudi pač nismo odstranili, ko bi to morali storiti. Podlage za to je bilo po kongresu v Krškem več kot dovolj. Zdaj imamo pa posledice tu,« je bil analitičen Ciglar.

Ena članica je Ciglarjevo pobudo komentirala z navajanjem komentarja nekega drugega člana. »Tale mladi gospodič ne ve, kaj hoče, ampak to hoče takoj,« je zapisala.

Na Levico smo naslovili vprašanje, kako naj javnost razume ta poziv in kaj natanko je Ciglar z njim mislil. Zadeve niso komentirali, so pa pojasnili, da gre za interno korespodenco stranke. »Po pravilih stranke širjenje interne komunikacije ni dovoljeno,« so odgovorili.