Pismo

Kranjskim družinskim zdravnikom je prekipelo, zagrozili so z odpovedjo

G.G./STA
7. 3. 2019, 17.20
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 17.24
Deli članek:

Zdravniki družinske medicine v kranjskem zdravstvenem domu so v pismu, ki so ga danes naslovili na ministra za zdravje Sama Fakina, zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja, če ministrstvo ne bo do konca marca izpolnilo njihovih zahtev.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Na ministrstvu za zdravje so za Radio Slovenija pojasnili, da intenzivno pripravljajo ukrepe, ki bodo na sistemski način uredili področje primarne ravni zdravstvene dejavnosti, a da se tega ne da storiti čez noč.

V Zdravstvenem domu Kranj so zaradi hudega pomanjkanja in preobremenjenosti zdravnikov družinske medicine zdravniki februarja nehali vpisovati nove bolnike, saj so dosegli predpisano kvoto. Od ministrstva za zdravje so pričakovali takojšnje ukrepe za zmanjšanje obremenjenosti in pridobitev novih zdravnikov, namesto tega pa splošni dogovor za to leto opredeljevanje bolnikov veže na posamezne regije.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je povedala, da je bil lani dogovorjen normativ z zniževanjem glavarinskega količnika, za kar so se zdravniki borili tudi s stavko. "Sedaj pa so ta dogovor kršili in v splošnem dogovoru sprejeli, da je opredeljevanje bolnikov na zdravnika odvisno od povprečja območne enote," je dejala in dodala, da je pri njih obremenitev na tim kar 2700 glavarinskih količnikov.

Bolj obremenjeni kot v drugih regijah

Pojasnila je, da so na Gorenjskem že v preteklosti zdravniki imeli opredeljenih več bolnikov kot v drugih regijah, kar postavlja v neenakovreden položaj tako bolnike, ki imajo manjši dostop do zdravstvenih storitev, kot zdravnike, ki so bolj obremenjeni, saj so dolžni sprejeti več bolnikov kot njihovi kolegi v drugih regijah.

"Brez kakršnegakoli posvetovanja z nami so kršili določila kolektivne pogodbe, ki določa normativ za splošne ambulante, in zakon o zdravstveni dejavnosti," je poudarila Gantar Žura in dodala, da so zdravniki res ogorčeni in pripravljeni dati odpoved. "Prekipelo jim je, saj se zdi, da ministrstvo njihov klic na pomoč ignorira," je izpostavila.

Rok 1. april

Pod pismo se je podpisalo 16 zdravnikov, pridružujejo pa se jim tudi drugi. Tako je sedaj že več kot 20 od 34 kranjskih zdravnikov družinske medicine zagrozilo, da bodo 1. aprila dali odpoved delovnega razmerja, če ministrstvo ne bo sprejelo njihovih zahtev ali se vsaj pisno zavezalo k njihovi uresničitvi. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Zahtevajo tudi temeljito administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine in da se zagotovijo razmere, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre. "Treba je postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine po zgledu urejanja omenjene problematike pri učiteljih. Izhajati je treba iz zakona o varnosti in zdravju pri delu ter zakona o pacientovih pravicah," so zapisali.