Ribarjenje za glasovi

Takšno je Šarčevo "partnerstvo" z Levico: izstavili "zasoljen" račun in "zamižali" za še eno leto

T.L.
4. 3. 2019, 08.39
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 09.54
Deli članek:

Šarec bo imel pri iskanje podpore predloga rebalansa proračuna v DZ težave z zbiranjem glasov, zato se je naslonil na Levico, poslanec Levice Kordiš pa je jasno zapisal, kako razume sklenjeni dogovor.

Bobo
Luka Mesec in Marjan Šarec

Šarec v iskanje glasov, Levica izstavila račun 

Svet stranke Levica je v petek sklenil, da podpira tako podpis sporazuma o sodelovanju s koalicijo kot potrditev rebalansa proračuna v DZ. O slednjem bo DZ razpravo začel v torek. Glasovi Levice so pomembni zlasti zaradi možnosti veta državnega sveta. Če bo vložen, bo za ponovno potrditev rebalansa potrebnih najmanj 46 glasov, koalicija sama pa jih ima 43.

Številni se še najbrž spomnimo otroške igrice "ali je kaj trden most", vse bolj pa se zdi, da se to ob vsakem večjem projektu najverjetneje sprašuje tudi premier Marjan Šarec in še marsikdo v aktualni manjšinski koaliciji. To vprašanje je (bilo) znova aktualno ob predlogu rebalansa proračuna v DZ, ko šibka koalicija znova potrebuje glasove stranke Levica.

Kot smo poročali, so se v stranki Levica odločili, da bodo podprli predlog rebalansa proračuna v DZ, še pred tem pa bo s koalicijo podpisala sporazum o sodelovanju za letos. Ta vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore. 

Med drugim je s koalicijo dogovorjeno, da bo Levica prevzela pobudo na politikah, ki zadevajo odpravljanje prekarnega dela ter stanovanjske politike. V sporazumu je predvidena tudi ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vladnimi strankami usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021, je v soboto povedal Mesec. "To počnemo predvsem zato, ker želimo ohraniti socialno in razvojno naravnanost politike v Sloveniji v prihodnjih letih," je pojasnil Mesec. 

Na vprašanje glede zavez Levice v dogovorjenem sporazumu, denimo, da ne bodo podpirali morebitnih interpelacij, Mesec še ni želel odgovoriti. Je pa bil zato toliko bolj jasen njegov strankarski kolega Kordiš.

STA
"Ni mi sicer jasno zakaj, a kot kaže bodo koalicijski liberalci to podpisali in zasoljeno ceno poravnali," pravi zdaj Kordiš.

Kordiš: Izstavili smo zasoljen račun, ministrske pavlihe bomo še pustili na miru

No, Miha Kordiš je dogovor s pisanimi besedami in - težko je zapisati karkoli drugega - bahaško pospremil z zapisom na družbenem omrežju facebook.

"Plus: Izstavili smo zabeljen račun za podporo proračunu 2019. Odprava prekarnosti, dvig penzij, stanovanja, ukinitev dopolnilnega zavarovanja, obdavčitev kapitala in še kaj naj bi uredili do konca leta.

Ni mi sicer jasno zakaj, a kot kaže bodo koalicijski liberalci to podpisali in zasoljeno ceno poravnali. Najbrž ne gre toliko samo za proračun - tu bi glasove lahko dobili tudi ceneje. Domnevam, da je po sredi prej nelagodje ob misli na razvoj dogodkov, če tega ne storijo.

Razmeroma upravičeno: lahko bi kar začeli z odštevanjem do interpelacij. A če dam na eno stran tehtnice ministrske pavlihe (kot sta to Cerar in Erjavec) in serijo 'badass' ukrepov za delavski razred na drugo stran ... ajde, naj jima bo še to eno leto, vzamem 

Minus: Proračun je sicer slabši, kot bi lahko bil. Odstrelili smo za 350 milijonov vojnih nabav, drži. A tisti 4x4 za 30+ milijonov me še vedno bolijo jih bom grizel dalje."

V prostem prevodu: Cerar in Erjavec (in še kakšen od ministrov, ki jih Kordiš prišteva med "pavlihe") si lahko oddahneta - posledično s tem pa tudi Šarec, ki mu ne bi bilo treba spet iskani novih ministrov -, saj, kot izhaja iz zapisa, stranka Levica v zameno za "zasoljen račun" morebitnih interpelacij ministrov ne bo podprla.