Podpora

Levica ostaja "zvesta" vladi, sledi podpis sporazuma

S.R./STA
2. 3. 2019, 13.27
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 13.29
Deli članek:

Stranka Levica bo podprla predlog rebalansa proračuna v DZ, še pred tem pa s koalicijo podpisala sporazum o sodelovanju za letos. Ta vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, je danes ob robu razprave odbora DZ o rebalansu povedal koordinator Levice Luka Mesec.

STA
Mesec: Še pred potrditvijo rebalansa podpis sporazuma o sodelovanju s koalicijo.

Med drugim je s koalicijo dogovorjeno, da bo Levica prevzela pobudo na politikah, ki zadevajo odpravljanje prekarnega dela ter stanovanjske politike. V sporazumu je predvidena tudi ustanovitev delovnih skupin, v katerih bo Levica z vladnimi strankami usklajevala ključne ukrepe na področju plač, davkov, pokojnin, upravljanja državnega premoženja, zdravstva in dogovora o proračunih za leti 2020 in 2021, je povedal Mesec. 

Svet stranke Levica je tako v petek sklenil, da podpira tako podpis sporazuma o sodelovanju s koalicijo kot potrditev rebalansa proračuna v DZ. O slednjem prav danes razpravlja pristojni odbor za finance, DZ pa bo razpravo o njem začel v torek. Glasovi Levice so pomembni zlasti zaradi možnosti veta državnega sveta. Če bo vložen, bo za ponovno potrditev rebalansa potrebnih najmanj 46 glasov, koalicija sama pa jih ima 43. 

Več o sporazumu prihodnji teden

"To počnemo predvsem zato, ker želimo ohraniti socialno in razvojno naravnanost politike v Sloveniji v prihodnjih letih," je pojasnil Mesec. Na vprašanje glede zavez Levice v dogovorjenem sporazumu, denimo, da ne bodo podpirali morebitnih interpelacij, Mesec še ni želel odgovoriti. Več o sporazumu bodo razkrili prihodnji teden, ko bo tudi podpisan, je napovedal. Po njegovih navedbah imajo zagotovilo vseh predsednikov vladnih strank, da bo do podpisa prišlo najpozneje pred glasovanjem DZ o rebalansu. Razprava bo glede na časovnico seje DZ potekala v torek in verjetno še v sredo. 

Vsebinski sporazum bodo podpisali za eno leto, pozneje pa ga bodo obnovili, če se bo sodelovanje z vlado v letošnjem letu izkazalo kot konstruktivno, je povedal Mesec. Gre za podoben protokol, kot so ga dogovorili lani poleti, a so ga le parafirali. Podpisali pa ga niso zlasti zaradi kritik do nekaterih kadrovskih potez vlade, pri čemer so v Levici med drugim nasprotovali imenovanju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca

Danes je Mesec na vprašanje, ali jih to ne moti več, odgovoril z besedami, da so dogovorili nov sporazum, ki vključuje zavezo Levice, da podpre proračun in podpiše sporazum. "Glavni zgib za našo odločitev pa je, da je Levica garant, ki vlado vleče v levosredinsko smer. Torej imamo razvojno in socialno usmerjenost vlade," je pojasnil.