Veter in požarna ogroženost

Izdali oranžno opozorilo: zapirajte okna in vrata

J.P.
4. 3. 2019, 07.43
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 11.18
Deli članek:

Najhuje bo na severovzhodu Slovenije.

Bobo
Previdnost danes ne bo odveč.

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala oranžno opozorilo: "Povsod po Sloveniji je velika požarna ogroženost v naravnem okolju."

"V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Policisti bodo kršitve prepovedi dosledno sankcionirali." - Policijska uprava Maribor

Siloviti sunki vetra

Popoldne in zvečer bo predvsem na severovzhodu države in v višjih legah pihal močan jugozahodni veter. Za jugozahodni, osrednji in jugovzhodni del Slovenije so vremenoslovci zaradi vetra izdali rumeno opozorilo; severozahodnemu delu države veter v tolikšni meri ne preti. Sunki vetra bodo – z izjemo severozahoda Slovenije – dosegali hitrosti do 70 kilometrov na uro, na severovzhodu do 85 kilometrov na uro. Arso prebivalca tega dela države zato opozarja, da lahko veter lomi veje in podira nekatera drevesa, nastrada lahko tudi kritina na strehah. Neugodne posledice bi lahko imel tudi za cestni promet. Na agenciji zato svetujejo, naj bodo vrata in okna zaprta, ljudje pa naj se izogibajo nevarnih mest.

Arso
Danes opozorili zaradi požarne ogroženosti in vetra

Ob morju bo pihal jugo.

Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 stopinj Celzija, le na severozahodu bo nekoliko hladneje.

Ponoči padavine

Oblačnost bo popoldne od zahoda naraščala, zvečer bo na severozahodu začelo deževati. Padavine bodo ponoči prehodno zajele večji del države in do jutra ponehale. Vseeno je mogoče jutri pričakovati še nekaj ploh. V sredo in četrtek bo v zahodni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, drugod večinoma sončno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.