PREDRAČUN

Zanka se zateguje okoli Mira Cerarja

L.T.
2. 3. 2019, 19.30
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 20.22
Deli članek:

Agencija Futura je kabinetu premierja Mira Cerarja poslala predračun, ki je domnevno služil za prirejanje razpisa. Razpis sta na direkciji za infrastrukturo pripravljali dve domnevni članici SMC.

STA
Cerar in Šarec pred vrhom koalicije.

Premier Marjan Šarec je zahteval odhod Damirja Topolka z Direkcije RS za infrastrukturo. Slednji je svojčas pojasnjeval, da je bil dražji ponudnik za izdelavo makete izbran zaradi napake v excelu, in se pri tem skliceval na to, da imajo na direkciji 360 javnih naročil na leto, kar je velik obseg. Domnevno je s tem pojasnil, da si pri velikem obsegu javnih naročil lahko občasno privošči napako, vredno nekaj deset tisoč evrov.

Predsednik stranke SMC Miro Cerar vztraja, da stranka SMC nima nič s spornim poslom nakupa makete, vendar dejstva pričajo drugače.

Oddaja Tarča na nacionalni televiziji je namreč pridobila predračun, ki ga je agencija Futura pred postopkom javnega razpisa poslala tedanjemu kabinetu predsednika vlade. Predračun bi lahko služil za prirejanje in napihovanje javnega razpisa, na katerem kasneje sicer ni zmagala agencija Futura. Samo za prevoz kontejnerja z maketo do Kopra je agencija Art Rebel 9, ki je dobila razpis, nato računala 14.400 evrov brez vključenega davka. Poslanec SDS Žan Mahnič je ocenil, da je prevoz makete realno stal največ 1500 evrov.

Strokovnjaki, ki so anonimno spregovorili pred mikrofonom, ocenjujejo, da so bile napihnjene tudi druge postavke posla. Da je bil pravzaprav projekt začrtan tako, da so bili najprej znani finančni zneski in šele nato spisane storitve za te zneske. Zneski so bili seveda napihnjeni do skrajnih meja. Sama maketa, ki je skupno stala 133 tisoč evrov, pa bi bila lahko pri drugih ponudnikih izdelana za 11 oziroma 16 tisoč evrov, so še ugotovili novinarji nacionalke.

STA
Za tale ceneni relief z nekaj laserskimi animacijami so odšteli 133 tisočakov.

Möderndorfer ni videl povratnice

Ali je Cerar predračun za maketo dejansko dobil in ga videl, ni jasno, je vztrajal poslanec SMC Jani Möderndorfer. Gregor Ficko iz Projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir pa je poudaril, da so se pri tem kršila pravila poslovanja s pošto.
O tem, ali je bil Cerar seznanjen z dokumentacijo, na podlagi predloženih dokumentov prav tako ne more sklepati Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ.

Na Tarči pa so razkrili še, da sta bili za pripravo razpisne dokumentacije na Direkciji RS za infrastrukturo zadolženi dve domnevni članici stranke SMC – Katja Rašič in Suzana Šnajder. Möderndorfer je sicer vztrajal, da ne ve, ali sta omenjeni članici stranke, in da tega verjetno ne ve tudi predsednik stranke Miro Cerar.

SDS poziva k preiskavi SMC in SD

Mahnič je zato Möderndorferja pozval, naj parlamentarno preiskavo domnevno nezakonitega financiranja stranke SDS razširi še na stranki SMC in SD. Na prvo zaradi posla z maketo, na drugo pa zaradi poslov ministrstva za delo in ministrstvaza kmetijstvo z agencijama Futura in Pristop.

STA
Leben je dal glavo na tnalo, da bi rešil Cerarja, a očitno prepozno.