Dodatna zagotovila

Barnier: irsko varovalo ni past, zaradi katere bi Britanci ostali odvisni od EU

S.R./STA
2. 3. 2019, 18.04
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 19.11
Deli članek:

Evropska unija je Združenemu kraljestvu pripravljena dati dodatna zagotovila glede irskega varovala, s katerim bi se po brexitu izognili trdi meji med Irsko in Severno Irsko, je v pogovoru, ki ga je danes objavilo več evropskih časnikov, dejal glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

Reuters
Bruselj je Londonu pripravljen dati dodatna zagotovila glede irskega varovala

Barnier je dejal, da se zaveda bojazni dela Britancev, da je varovalo past, zaradi katere bi njihova država ostala odvisna od EU, a vztraja, da temu ni tako. Sporočil je, da je Bruselj pripravljen dati dodatna jamstva in pojasnila, da gre samo za začasni mehanizem.

EU je doslej vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma, ki sta ga EU in britanska vlada sklenili novembra lani, a ga britanski parlament še ni potrdil. Za glavni kamen spotike velja prav irsko varovalo, ki v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. 

Novo glasovanje 12. marca

Barnier je v intervjuju, ki sta ga med drugim objavila nemški Die Welt in francoski Les Echos, izpostavil, da EU ne bo pristala na časovno omejitev irskega varovala, kar so predlagali nekateri na Otoku. Zavrnil je tudi možnost, da bi Združenemu kraljestvu omogočili enostranski umik od irskega varovala. Ta ukrepa bi namreč po njegovem zmanjšala verodostojnost irskega varovala. 

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, bodo v skladu s predlogom premierke 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. 

Glavni pogajalec EU je razkril, da so članice unije načeloma pripravljene odobriti preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU, predvidenega za 29. marec, a želijo vedeti, kaj bi s tem pridobili. "To ne sme biti samo prelaganje težav," je poudaril Barnier. Napovedal je še, da se bo prihodnji teden sešel z britanskim ministrom za brexit in državnim pravobranilcem Geoffreyem Coxom. Viri v Bruslju so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da bi ti pogovori lahko potekali v torek v Bruslju.