SMC resorja ne da

Napetosti zaradi Lebnovega odhoda? V koaliciji pravijo, da tega ni

T.L./STA
28. 2. 2019, 15.09
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 15.18
Deli članek:

V stranki SMC odmeva vprašanje odgovornosti še drugih vpletenih v afero maketa in napoved premierja Marjana Šarca glede presoje o Lebnovem nasledniku. V SMC opozarjajo, da po koalicijskem sporazumu ta resor pripada njim.

STA
Marjan Šarec

Koalicijski partnerji zagotavljajo, da zaradi odhoda ministra Jureta Lebna s položaja na njihovem današnjem srečanju ni bilo napetosti. Odmeva pa vprašanje odgovornosti še drugih vpletenih v afero maketa in napoved premierja Marjana Šarca glede presoje o Lebnovem nasledniku. V SMC opozarjajo, da po koalicijskem sporazumu ta resor pripada njim. 

Premier si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudila ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril v sredo. Pridržuje si tudi pravico, da bo sam odločil, ali je kandidat primeren ali ne. 

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnil na koalicijski sporazum, ki določa, da to ministrstvo pripada SMC. "Ta določba jasno kaže, kaj to pomeni, nenazadnje pa ministre imenujejo in razrešujejo poslanci," je dodal. 

Prav Zorčiča se je v medijih že omenjalo kot možnega kandidata za Lebnovega naslednika, a sam pravi, da se v stranki o tem še niso pogovarjali. Za zdaj pa ga ta položaj ne zanima. 

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v izjavi v DZ izpostavil, da je bilo sprejetje Lebnovega odstopa težka odločitev predsednika vlade. Želja LMŠ je, da bo Lebnov naslednik nadaljeval njegovo delo z enako vnemo in tako razumejo tudi sporočilo premierja. 

Golubović je zatrdil, da se na današnjem srečanju koalicije pred sejo vlade ni čutilo napetosti, o odstopu Lebna in zahtevi Šarca, da odide s položaja tudi direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, niso razpravljali. Bi bil pa odhod Topolka že v prihodnjih dneh pošten, meni. 

"Padel je tedanji državni sekretar. Bil je tam tudi minister, ki je po vsej verjetnosti bolj odgovoren, in nekateri ljudje niže. Zelo težko verjamem, da se je nekdo pri dveh ponudbah zmotil za 60.000 evrov, kar so naredili na direkciji," je povedal Golubović. Na vprašanje, ali bi po njegovem mnenju moral prevzeti objektivno odgovornost tudi predsednik SMC, nekdanji premier in sedanji zunanji minister Miro Cerar, pa je odgovoril z besedami, da tega ne more komentirati. 

Vodja poslancev SD Matjaž Han meni, "da lahko zamenjamo kopico javnih uslužbencev na ministrstvu za infrastrukturo, ki so se v tem znašli. "A ti uslužbenci, ki delajo pošteno in vestno, so upoštevali neka navodila", je poudaril in dodal, da pa je to zdaj stvar policijske preiskave. 

Tudi Han je povedal, da zaradi dogajanja okoli ministra Lebna vzdušje na današnjem koalicijskem srečanju ni bilo nič posebnega, "saj smo navajeni, da ministri odhajajo". V SD se zavedajo, da tako v primeru njihovega nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička kot v primeru afere maketa potekajo preiskave in na koncu se bo ugotovilo, kdo govori resnico, kdo zavaja, kdo je kriv in kdo ne. 

Je pa Han poudaril, da sta iz vlade odšla dva ministra, ki sta bila zelo operativna in sta imela rezultate, ostajajo pa ministri, "za katere bomo videli, kaj znajo in kaj zmorejo". 

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je danes spomnil, da bi se Šarec lahko odločil tudi drugače. "Leben je mlad, zagnan in ambiciozen politik, delo na ministrstvu je zastavil pozitivno in je začel reševati težave. Verjetno je zato Šarcu tudi žal, da mora oditi," je ugotavljal Jurša. 

Po njegovih navedbah je sicer zelo težko presojati, kaj se je pri aferi maketa res zgodilo in kdo vse je odgovoren. "A nekdo je in jasno je tudi, da je bil ta projekt na nek način političen," je ocenil. Spomnil je na nekatera poročanja medijev o tem, da je bil vpleten cel vrh SMC in da so želeli to izkoristiti tudi kot promocijo za stranko. Ali je bila SMC v tej povezavi financirana, pa naj po njegovih navedbah presojajo pristojni organi. 

Ob zahtevah Šarca glede Lebnovega naslednika je Jurša spomnil, da ima SMC po koalicijskem sporazumu pravico predlagati kandidata, a dodal, da ga ima premier tudi pravico odkloniti. On oblikuje vlado, ekipo pa potrdi DZ. 

O dogajanju okoli Lebnovega odhoda bo popoldne spregovorila še ministrica za infrastrukturo in predsednica SAB Alenka Bratušek.