Tragedija na Pagu

To je pošastni Josip, ki je svoje štiri otroke zmetal šest metrov v globino

S.R.
28. 2. 2019, 12.17
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 15.34
Deli članek:

Znanih je vse več informacij o 54-letnemu očetu iz pekla, ki je zjutraj s prvega nadstropja hiše na Pagu vrgel svoje štiri otroke. Iz bolnišnice so medtem sporočili, da se najstarejši hčerki na enoti za intenzivno nego še vedno borita za življenje. Sedemletnica je pristala v komi.

Facebook
Sosed pravi, da je Josip "preprosto nor."

Družinska tragedija v mestu Pag, ki je danes zjutraj pretresla Hrvaško, dobiva vse bolj jasno podobo, hrvaški mediji namreč skrbno odstirajo tančico z življenja družine, ki se je pred desetimi leti iz Slavonije preselila na otok. Kot je prvi poročal hrvaški portal Index.hr, je svoje štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let, skozi okno v prvem nadstropju hiše zmetal 54-letni Josip Rođak, sicer v lokalnem kampu Šimuni zaposlen kot nočni čuvaj. 

Čeprav predstavniki kampa zadeve tekom policijske preiskave ne želijo komentirati, je novinarjem portala uspelo spregovoriti z enim od njihovih nekdanjih zaposlenih. Ta je med drugim opisal dogajanje izpred nekaj let. Takrat naj bi Rođakova soproga z otroki vred – ima tudi 18-let staro hčerko, ki pa ne živi več doma – hodila v kamp, kjer jih je nato dala v skrb tamkajšnjim zaposlenim, sama pa je začela v lokalu po grlu zlivati alkohol. Dodal je še, da so bili otroci vedno strašansko umazani. 43-letni materi naj bi zaradi nedostojnega obnašanja pozneje vstop v kamp celo prepovedali. Kot smo že poročali, se je mama po jutranji tragediji, v času katere je bila v hiši tudi sama, odpravila v bolnišnico v Zadru, da bi videla svoje otroke, a so ji policisti to sprva preprečili. Pozneje se je vrnila v spremstvu socialne službe. Iz bolnišnice so medtem sporočili, da so trije otroci huje poškodovani. Najstarejši hčerki se še vedno borita za življenje na enoti za intenzivno nego, pri čemer jo je najhuje odnesla sedemletnica, ki je pristala v komi. Stanje osemletnice je trenutno stabilno, mlajša pa sta zunaj življenjske nevarnosti. Materi bodo zdaj poskušali zagotoviti čim več časa z otroki, saj da je zdaj najpomembneje, da čim prej okrevajo, še sporočajo iz bolnišnice.

Sosedje za hrvaške medije pojasnjujejo, da je šlo za »problematično« družino in da je okoli družinskih odnosov vedno krožilo veliko govoric, da pa nihče ni pomislil, da bi se lahko zgodilo kaj tako krutega. Zakaj se je Rođaku omračil um, da se je tako kruto znesel nad otroki, še ni jasno, a je eden od sosedov za 24sata pojasnil, da je bil »Joka«, kot ga kličejo zaposleni v kampu, »preprosto sam po sebi nor« ter da ni bilo nikoli govora o kakšni posttravmatski stresni motnji. Otroci naj bi bili sicer precej navezani na mamo, ki naj bi ji po ulici vedno sledili kot male račke, je za portal pojasnila ena od sosed.