Nezadovoljen

Od deklice za vse do podgane: Trump pravi, da je "veliko lagal"

T.L./STA
28. 2. 2019, 11.29
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 12.07
Deli članek:

Po propadlih pogovorih v Hanoju se je Trump odzval tudi na pričanje svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena.

Profimedia
Donald Trump

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa je v sredo v kongresu opisal podobo predsednika ZDA, ki je v skladu z vsemi doslej objavljenimi informacijami za vse, ki jih dejstva še zanimajo, in podal dovolj materiala za nadaljevanje preiskav ne le glede ruskega vpletanja v volitve leta 2016, ampak tudi drugih kršitev zakonov.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes dejal, da je njegov bivši odvetnik Michael Cohen na zaslišanju pred ameriškim kongresom v sredo "veliko lagal". Na novinarski konferenci po vrhu s severnokorejskim voditeljem v Hanoju je Trump vztrajal, da zaslišanje ni prineslo dokazov o njegovem sodelovanju z Rusijo med predsedniško kampanjo leta 2016.

Trump je danes tudi izrazil nezadovoljstvo, ker je zaslišanje potekalo ravno v času njegovega drugega vrha s Kim Džong-unom. "Mislim, da je takšno lažno zaslišanje sredi tega pomembnega vrha grozna stvar," je dejal novinarjem. Ob tem je ponovil, da je preiskava o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve lov na čarovnice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cohena so v torek za zaprtimi vrati zaslišali v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, danes pa ga bodo prav tako za zaprtimi vrati zaslišali tudi v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma.

Cohen je v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa predsednika opisal kot pokvarjenca, lažnivca, prevaranta in rasista, kar bi lahko kongresni republikanci s svojimi vprašanji in komentarji zavrnili, vendar so se osredotočili predvsem na uničevanje Cohenove kredibilnosti. Celo sam Cohen je med zaslišanjem opozoril na dejstvo, da mu nihče od republikancev ni zastavil nobenega vprašanja o Trumpu.

Kongresnikom je sicer dejal, da ni neposredno seznanjen s Trumpovim sodelovanjem z Rusijo, da pa sumi, da obstaja.

Zaskrbljujoče: nihče ni branil predsednika pred obtožbami

Na to je v komentarju za televizijo ABC opozoril tudi nekdanji Trumpov sodelavec Chris Christie. Noben republikanec ni skušal braniti predsednika pred obtožbami. To bi moralo skrbeti Belo hišo. Tudi znani odvetnik Alan Dershowitz, ki se je zameril svojim liberalnim kolegom, med katere je do začetka javnega zagovarjanja Trumpa spadal tudi sam, je menil, da Cohenova razkritja niso dobra za predsednika.

Cohen je bil od leta 2007 Trumpov odvetnik in deklica za vse. Ljubezni je bilo konec lani poleti, ko ga je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani. Do takrat je Cohen zagotavljal, da se bo dal za Trumpa ustreliti, če je treba, Trump pa ga je označeval kot pokončnega in dobrega človeka.

Cohenovo opozorilo

Ob koncu pričanja je Cohen še opozoril, kako lahko Trump vpliva na prihodnost ameriške demokracije. "Moja zvestoba gospodu Trumpu me je stala vsega. Sreče moje družine, prijateljstva, licence za ukvarjanje s pravom, mojega podjetja, prihodka, moje časti, dobrega imena in, kmalu tudi moje svobode. In ne bom sedel tu in molčal ter dopustil, da enako stori tudi državi. Glede na moje izkušnje s Trumpom se bojim, da - če izgubi na volitvah leta 2020 - ne bo mirne predaje oblasti," je Cohen dejal pred kongresom.

Nato se je newyorški pravnik zlomil pod preiskavo in priznal razne kršitve zakonov, med drugim zakona o financiranju volilnih kampanj s plačilom pornografski zvezdi Stormy Daniels pred volitvami za molk o spolnem razmerju s Trumpom. Od lanskega poletja naprej je bil Cohen za Trumpa izdajalec in "podgana", kar je v newyorškem in siceršnjem mafijskem oziroma gangsterskem žargonu opredelitev za osebo, ki sodeluje s policijo.

Bela hiša z okrepljeno ofenzivo

Bela hiša je v dneh pred javnim zaslišanjem okrepila ofenzivo na Cohena, da mu vnaprej uniči kredibilnost. Trump se je skušal ograditi od Cohena in ga diskreditirati že v sredo pred zaslišanjem, ko je v javnost prišla izjava, ki jo je Cohen kasneje prebral pred kongresom. "Michael Cohen je bil eden od številnih odvetnikov, ki so me zastopali (na žalost)," je zapisal na Twitterju.

52-letni odvetnik je bil dolga leta s Trumpom in neposredno udeležen pri dejanjih, o katerih lahko govori iz prve roke. Zaslišanje bi moralo biti že prej, vendar je bilo preloženo zaradi Cohenove operacije ramena ter predsednikovih javnih groženj Cohenu in njegovi družini. Trump je med drugim pozival h kazenskemu pregonu Cohenovega tasta.