Nič ne bo z dogovorom

Preobrat: konec pogovorov, Trump "prijateljsko" odkorakal od Kima

T.L.
28. 2. 2019, 08.00
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 09.12
Deli članek:

Odpovedano kosilo, odpovedano podpisovanje sporazuma, voditelja odhajata vsak na svojo stran.

Reuters
Kim in Trump

Pogovori Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v vietnamskem Hanoju so se zaključili prej, kot je bilo to načrtovano, brez podpisa mirovnega sporazuma. Kaj se je zgodilo, da se pred slabo uro predsednika nista pojavila na načrtovanem kosilu, sprva ni bilo znano. Odpoved vseh aktivnosti in prekinitev pogovorov se je namreč zgodila zelo hitro in nepričakovano. Med drugim so prvotni načrti predvidevali, da bosta Trump in Kim ob 14. uri podpisala skupno izjavo, ceremonija pa je zdaj odpovedana. Trump se je vrnil v hotel,pred odhodom v domovino pa je imel še tiskovno konferenco, ki se je zdaj zgodila dve uri prej, kot je bilo sprva napovedano.

Donald Trump je na novinarski konferenci dejal, da ni bil dober trenutek, da bi karkoli podpisali."Enostavno smo odšli. Praktično ves dan smo preživeli s Kim Džong Unom," je dejal Trump. Je pa dodal, da niso le nenadno zapustili pogovorov, ampak, da so Američani odkorakali "prijateljsko". Da bi danes dogovor lahko podpisal, ampak ga ni, ker bi bil to slab dogovor. Dodal je, da moraš biti na vseh pogovorih pripravljen odkorakati. 

Kje točno se je zalomilo v pogovorih, Trump ni natančno pojasnil, je pa dejal, da so Severnokorejci želeli popoln umik sankcij. "Tega pa nismo mogli narediti," je dodal Trump. Dodal je, da vidi v prijateljstvu z voditeljem Kimom "velik potencial", da pa se je zalomilo pri sankcijah: "Pripravljeni so nam bili dati določena območja, ampak ne tistih, ki smo si jih želeli." Dodal je, da je bil Kim pripravljen denuklearizirati določena območja, ampak ne območja, "ki smo jih želeli". Ob tem sicer ni omenil severnokorejskega glavnega jedrskega raziskovalnega centra v Jongbjonu. Center so sicer poznavalci takoj po objavi novice o prekinitvi pogovorov Kima in Trumpa izpostavili kot morebitno točko preloma.

Trump sicer ostaja optimističen glede nadaljnjega razvoja odnosa s Kimom. Dejal je: "Kim ima določeno vizijo, ki se ne sklada ravno z našo vizijo, vendar ji je veliko bližja, kot ji je bila pred letom dni. Mislim, da bomo sčasoma dosegli tudi to, ampak ob tem obisku smo se odločili, da moramo pogovore zapustiti."

Trump je še dodal, da mu je Kim včeraj obljubil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov. "Verjamem mu in ga držim za besedo." Dodal je, da želi ohraniti odnos s Kimom, da pa bo čas pokazal, kaj se bo zgodilo v prihodnje.

Po optimističnih signalih hladen tuš

Po skrajšanju srečanja so iz Bele hiše sicer sporočili, da so bili pogovori "konstruktivni", ni pa jasno, ali se bosta Trump in Kim v prihodnje še srečala na morebitnem tretjem vrhu. 

Kim je med pogovori še optimistično napovedoval, da se zdi, da bi lahko bil rezultat pogovorov o jedrskih vprašanjih in denuklearizaciji Korejskega polotoka dober. "Napovedi so dobre, ne bi rekel, da sem pesimist," je odgovoril na vprašanje ameriškega novinarja o možnem zaključku vrha s Trumpom. "V tem trenutku se zdi, da bodo rezultati dobri," je dodal Kim in ponovil, da je zavezan jedrski razorožitvi.

Trump je pohvalil odnos s severnokorejskim vodjem, ponovil pa je, da "ni razloga za hitenje", ampak je pomembno, da je "pravi sporazum" sklenjen.