Stopnjevanje napetosti

VIDEO: Nekoliko so ga očedili, a so otekline ostale dobro vidne

S.R.
28. 2. 2019, 08.48
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 13.11
Deli članek:

Zahteva indijskih oblasti po izpustitvi njihovega pilota, ki je po sestrelitvi letala pristal v rokah pakistanske vojske, je zaenkrat ostala neuslišana, a naj bi ga po navedbah pakistanskega premierja jutri izpustili.

Twitter / Information Ministry
Indijski pilot Abhinandan Varthaman.

Zaostrovanju napetosti med jedrskima silama Pakistanom in Indijo ni videti konca. Potem ko so pakistanska letala na nebu nad Kašmirjem, kjer imata ozemeljske težnje obe državi, sestrelila indijsko vojaško letalo MiG-21, je pakistanska vojska na tleh zajela pilota Abhinandana Varthamana. Gre za prve zračne napade preko nadzorne črte premirja, ki v Kašmirju ločuje pakistansko in indijsko ozemlje, po vojni leta 1971. Za tokratno stopnjevanje nasilja je kriva skupina islamskih skrajnežev Džaiš e Mohamed s pakistanske strani Kašmirja, ki je pred dvema tednoma izvedla najbolj krvav teroristični napad na indijskem ozemlju v zadnjih treh desetletjih. Indijci so v zadnjih dneh odgovorili z napadi na cilje na pakistanski strani nadzorne črte, končni rezultat katerih so številni mrtvi in zajet pilot, s katerim so pakistanske sile nato paradirale po ulicah in posnetke objavile. Kot je poročal BBC, so pilota na tleh najprej fizično napadli domačini, nato pa je vmes posegla vojska, ki mu je najprej zavezala oči in ga vsega okrvavljenega privedla »na varno.« 

ZDA so včeraj obe državi pozvale k umiritvi razmer, a so pozivi indijskih oblasti k izpustitvi Abhinandana vse ostrejši. Predvsem so besni nad ravnanjem z zajetim pilotom. Pakistansko ministrstvo za informacijsko tehnologijo je sporen posnetek okrvavljenega pilota, ki moleduje za vodo, nato sicer umaknila in ga nadomestila s poznejšim posnetkom Abhinandana, kako, zdaj brez zavezanih oči, mirno pije čaj. Hkrati so ga nekoliko očedili, saj na posnetku ni več vidnih sledi krvi, so pa še vedno dobro vidne otekline na njegovem obrazu. Postavili so mu nekaj vprašanj, a je bilo vse skupaj bolj podobno predstavi za medije. Tiskovni predstavnik pakistanske vojske generalmajor Asif Ghafoor je nato pojasnil, da s pilotom »ravnajo v skladu s kodeksom vojaške etike.« Pakistanski premier Imran Khan je danes sicer sporočil, da bodo pilota jutri kot »gesto miru« izpustili. Ob tem je poudaril, da si Pakistan prizadeva za umiritev razmer, a da jim včeraj ni preostalo drugega, kot da odgovorijo z orožjem.