Karavanški predor

Na avstrijski strani pridno gradijo, na slovenski pa želijo revizijo

T.L./STA
28. 2. 2019, 14.11
Posodobljeno: 28. 2. 2019, 14.14
Deli članek:

Zoper Darsovo odločitev glede druge cevi Karavank dva zahtevka za revizijo.

STA
Če bi moral Dars ponoviti razpis, bi lahko prišlo do velike poslovne škode.

Medtem ko bo treba v Sloveniji na izbiro izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke še čakati, se je na avstrijski strani gradnja druge cevi predora, ki skupaj meri 7948 metrov, začela že septembra. Avstrija in Slovenija naj bi mejo prebili leta 2022.

Na Darsu so prejeli dva zahtevka za revizijo njihove odločitve, da postopek javnega naročila za gradnjo druge cevi karavanškega predora zaključijo brez izbire, izvajalca pa izberejo prek pogajanj s šestimi ponudniki. Zahtevka sta vložila podjetje Kolektor CPG in konzorcij podjetij Gorenjska gradbena družba in češki Metrostav, so pojasnili na Darsu.

Iz upravljavca državnih cest so pred dvema tednoma sporočili, da je strokovna komisija za izvedbo postopka javnega naročila za gradnjo vzhodne cevi avtocestnega predora Karavanke po temeljitem pregledu vseh ponudb ugotovila, da so vse nedopustne, zato so postopek zaključili brez izbire. "Obenem smo v odločitvi zapisali, da bomo po njeni pravnomočnosti izvedli konkurenčni postopek s pogajanji," so dodali.

Darsova odločitev bi bila danes pravnomočna, a sta zahtevka za revizijo vložila Kolektor CPG in Gorenjska gradbena družba skupaj s češkim Metrostavom. "Strokovna komisija za izvedbo postopka javnega naročila bo sedaj pritožbi preučila," so zapisali na Darsu.

Državna revizijska komisija odločitev razveljavila

Dars je sicer lani za izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od ostalih osmih ponudnikov, a se je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov znašel na državni revizijski komisiji. Ta je konec novembra odločila, da izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

K oddaji ponudb namerava sicer Dars v postopku s pogajanji pozvati šest ponudnikov, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost, in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev. Poleg turškega Cengiza bodo k oddaji ponudb pozvani še Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj ter grški J&P Avax.