Obžalovanje

Razočarani okoljevarstveniki odhajajočemu Lebnu pojejo hvalospeve

S.R./STA
27. 2. 2019, 17.33
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 17.39
Deli članek:

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij večinoma obžalujejo ponujeni odstop ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki ga je premier Marjan Šarec sprejel.

Bobo
Leben je po ocenah okioljevarstvenikov pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah okoljske politike.

Leben se je po navedbah organizacije Greenpeace Slovenija na čelu ministrstva v nekaj mesecih delovanja lotil reševanja problemov, ki v zadnjih treh vladah niso bili naslovljeni, "hkrati je naredil več pomembnih korakov za soočanje z največjimi civilizacijskimi izzivi, kot so podnebne spremembe."

Bojijo se, da bo sprejetje njegovega odstopa okoljsko in podnebno problematiko spet odrinilo na obrobje slovenske politične agende "ter s tem resno ogrozilo našo zmožnost pravočasnega naslavljanje podnebnih izzivov s katerimi se soočajo Slovenija, Evropa in svet," so dodali. 

Mreža Plan B za Slovenijo, ki združuje več okoljevarstvenih organizacij, med drugim Umanotero in Focus, je ocenila, da je imelo ministrstvo za okolje in prostor z Lebnom po dolgem času ministra, ki je področje tudi strokovno obvladal. V nekaj mesecih svojega delovanja se je zelo dejavno lotil reševanja nakopičenih problemov (ravnanje z odpadki, Jernejev kanal) in močno dvignil ambicije pri nujno potrebnem spopadanju s podnebnimi spremembami, ki predstavljajo največji civilizacijski izziv. V tem mandatu se je vzpostavila tudi nova raven transparentnega strokovnega sodelovanja z nevladnimi organizacijami, s katerimi se minister mesečno srečuje, so zapisali v mreži. 

Očitajo mu strankarsko pripadnost

Da strokovnosti Lebnu ne gre očitati, je izpostavil tudi predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard, "bilo mu je pa za očitati predvsem strankarsko naravnanost". Bernard je pohvalil Lebnovo napoved, da bo uredil zakonodajo na področju ravnanja z odpadki, "ne moremo pa enako reči za varstvo narave". Kot je pojasnil Bernard, so namreč nekatere organizacije v javnem interesu na tem področju v Lebnovem mandatu uživale večjo podporo kot druge. V Alpe Adria Green sicer tudi od Lebnovega naslednika pričakujejo predvsem strokovnost. 

Zeleni Slovenije medtem obžalujejo, da se je Leben zapletel v afero z maketo drugega tira, vendar menijo, da je z aktivnostmi na področju okolja treba nadaljevati. "Ne smemo pozabiti, da je minister v tem kratkem času odprl kar nekaj pomembnih front in jasno pokazal, da se bo postavil na stran okolja in ljudi, kar je danes ob vse večjih pritiskih kapitala, zelo težko," so navedli. "Kljub temu da je nekoliko neopravičeno pokleknil pri Magni, a spomnimo se Petišovcev, odpadne embalaže, dialoga z nevladniki ter sklepa, da na reki Muri ne bo hidroelektrarn," so dodali. 

Predstavnik Rova Gorazd Marinček je ocenil, da je imel Leben doslej najbolj ustrezno izobrazbo in kompetence za delo okoljskega ministra. Po njegovi oceni se je odločno lotil odpravljanja ključnih okoljskih groženj, zato meni, da gre pri aferi z javnim razpisom za maketo drugega tira za umetno napihovanje brez dokazljivih finančnih tokov in v "režiji tistih, ki jim dihajo za ovratnik in jemljejo mero zapestij".