"Psi lajajo, karavana gre naprej"

Šarec sprejel odstop, minister odhaja, bo odšel tudi Topolko?

S.R.
27. 2. 2019, 16.06
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 18.03
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da sprejema ponujen odstop ministra za okolje in prostor Jureta Lebna. Kot je dejal, sta se strinjala, da bi v teh pregretih razmerah težko nadaljevala delo.

Bobo
Šarec zahteva tudi odhod Topolka.

Minister Jure Leben se je danes iz bolnišnice, kjer je pristal zaradi poškodbe noge, odpravil na sestanek s premierjem Marjanom Šarcem. Ozadje o sporni maketi drugega tira med Divačo in Koprom skorajda dnevno dobiva nove razsežnosti, Leben pa je, da bi razbremenil vlado obremenitev, ki trenutno ovirajo njeno delo, Šarcu včeraj ponudil svoj odstop. Po tem, ko mu je danes v bran stopil prvak stranke SMC Miro Cerar, mu je veliko lepih besed namenil tudi Šarec, a je vseeno sklepal, da je v trenutnih razmerah najbolje, če njegov ponujen odstop tudi sprejme.

Kot je Šarec pojasnil na tiskovni konferenci, sta imela z ministrom danes dolg pogovor in da sta vse dni mandata izjemno dobro sodelovala. "Upam si trditi, da 15 let nismo imeli takega ministra v resorju," je dejal Šarec in dodal, da je bil Leben prvi, ki je začel zadeve premikati, šel na teren in redno poročal o vseh aktivnostih. Ob tem je poudaril, da ga čudi, da so te zadeve z maketo na plano udarile zdaj in ne že kdaj prej. "Ne maram dolgega filozofiranja in kvazi strokovnjakov," je v svojem slogu nadaljeval Šarec in pojasnil, da je bil Leben temu pravo nasprotje in da je bila zato ta odločitev zelo težka.

Premier je nato z ostrejšim tonom še poudaril, da posledično pričakuje tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolko, ki ga mnogi vidijo kot glavnega krivca za sramoto z maketo drugega tira. Kot je dejal Šarec, se zadeva, če so jo že odprli, tako ne sme končati s politično odgovornostjo Lebna. Če Topolko ne bo odstopil sam, pravi Šarec, bo od ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek zahteval njegovo razrešitev. Kot je še pojasnil, si ne želi predvsem tega, da "psi lajajo, karavana gre pa naprej." Ob tem Šarec ne izključuje možnosti, da bi z Lebnom znova sodeloval v prihodnje, če bi organi pregona ugotovili, da pri naročilu makete drugega tira ni storil nič narobe.

Šarec je na koncu zaključil še, da od Lebnovega naslednjika pričakuje nadaljevanje dobrega dela. Dodal je, da če ustreznega človeka ne bo ponudila SMC, ga bo morda treba iskati zunaj politike.