Nizkotno

Zbiral denar za hudo bolno Kristino, ki sploh ne obstaja!

S.R.
27. 2. 2019, 17.19
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 20.39
Deli članek:

Na Hrvaškem so aretirali komaj 19-let starega brezčutneža, ki si je s peklenskim načrtom poskušal prilastiti novce dobrosrčnih ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvaški policisti so včeraj aretirali 19-letnega D. Z. iz hrvaškega Kaptola, manjšega kraja pri Požegi v požeško-slavonski županiji. Sumijo ga lažnega zbiranja humanitarne pomoči. Policisti pri iskanju tega brezčutnega »genialca,« kot so slikovito zapisali hrvaški mediji, niso imeli težkega dela, saj je za zbiranje denarja uporabljal kar svoj bančni račun. 

Prebrisani mladenič je sicer prek facebooka zbiral denar za 5-letno Kristino Omić, deklico iz Osijeka. Kristina naj bi bila hudo bolna, trpela naj bi za redko Arnold-Chiari malformacijo tipa 1, zdravljenje pa naj bi bilo izjemno drago. Za operacijo v Chicagu naj bi nujno potrebovala 80.000 ameriških dolarjev. Tako je zgodbo predstavil najstnik. Težava je bila le ta, da Kristina sploh ne obstaja. Mulcu s poslovno žilico bi prevara morda celo uspela, a mu je na prste stopila novinarka časnika Glas Slavonije Marija Mihelić, ki je sumničava nad zgodbo ugotovila, da gre za lažno humanitarno akcijo. 

Kupovati si je začel draga oblačila

Kot je sporočila hrvaška policija, bodo zoper 19-letnika podali kazensko ovadbo zaradi lažnega zbiranja denarne pomoči za zdravljenje osebe, ki ne obstaja. Zaenkrat še ni znano, koliko denarja je mladenič iz tujih žepov spravil v svojega. Hkrati še ni znano, koliko je oškodovancev, a naj bi po navedbah policije nekateri, ki so bili nad iz trte zvito zgodbo močno pretreseni, darovali tudi po 5000 kun (dobrih 670 evrov). Stran je bila v teh dneh s facebooka že umaknjena. 

Domačini v Kaptolu so po zadnjem dogajanju nepresenetljivo v šoku. Pravijo, da mladenič prihaja iz običajne družine, ki sicer ni bogata, a ima dovolj za življenje. Očeta 19-letnika poznajo kot marljivega in poštenega človeka, ki se ukvarja s kmetijstvom in gozdarstvom, poroča hrvaški Jutarnji list. Pri tem navajajo besede skupine mladeničev, ki so jih za informacije povprašali v enem od lokalnih gostiln. Ti sicer pravijo, da se jim je v zadnjem času zdelo nekoliko sumljivo, da se je začel oblačiti v obleke nekoliko bolj znanih blagovnih znamk.