Neugodno

Medtem ko doma vre, išče Trump uteho v Kimovi družbi

T.L./STA
27. 2. 2019, 14.10
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 14.33
Deli članek:

"V pogovorih, ki sva jih imela med kampanjo, istočasno ko sem se zanj aktivno pogajal v Rusiji, me je pogledal v oči in rekel, da v Rusiji ni nobenega posla in da naj grem ven in lažem Američanom," bo pričal Cohen.

Reuters
Trump in Kim

Medtem ko ameriški predsednik Donald Trump uživa v vietnamskem Hanoju v družbi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in mu piha na dušo, pa mu na domačih tleh ne kaže preveč dobro. Zakaj? Trumpov nekdanji odvetnik Michael Cohen bo namreč danes med pričanjem v kongresu Trumpa označil za prevaranta in rasista, poročajo ameriški mediji. Povedal bo tudi, da je Trump vnaprej vedel, da bo WikiLeaks objavil umazane informacije o njegovi tekmici na predsedniških volitvah leta 2016 Hillary Clinton.

Ameriški mediji so danes objavili vnaprej pripravljeno izjavo, ki jo bo Cohen prebral v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa. V eksplozivnem javnem pričanju bo tudi povedal, da mu je Trump naročil, naj laže o njegovem nepremičninskem projektu v Rusiji, ki je tekel še med predsedniško kampanjo leta 2016. 

"V pogovorih, ki sva jih imela med kampanjo, istočasno ko sem se zanj aktivno pogajal v Rusiji, me je pogledal v oči in rekel, da v Rusiji ni nobenega posla in da naj grem ven in lažem Američanom," bo pričal Cohen. "Na svoj način mi je rekel, naj lažem," bo dodal. 

"Sram me je, da sem sodeloval pri prikrivanju Trumpovih nezakonitih dejanj, namesto da bi poslušal svojo vest. Sram me je, ker vem, kaj je Trump. Je rasist. Je prevarant. Je slepar," bo glede na izjavo dejal Cohen. 

Povedal bo tudi, da je bil Trump preko svojega dolgoletnega zaveznika Rogerja Stona obveščen, da bo WikiLeaks objavil informacije, ki so jih ruski hekerji ukradli z računalnikov demokratov. 

Trump, ki je v Vietnamu, kjer se bo srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, se je ob objavi izjave poskušal ograditi od Cohena in ga diskreditirati. "Michael Cohen je bil eden od številnih odvetnikov, ki so me zastopali (na žalost)," je zapisal na Twitterju. 

Cohena so v torek za zaprtimi vrati zaslišali v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, v četrtek pa ga bodo prav tako za zaprtimi vrati zaslišali tudi v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma. 

Bela hiša je v dneh pred javnim zaslišanjem okrepila ofenzivo na Cohena, da mu vnaprej uniči kredibilnost. 52-letni odvetnik je bil dolga leta s Trumpom in neposredno udeležen pri dejanjih, o katerih lahko govori iz prve roke. 

Zaslišanje bi moralo biti že prej, vendar je bilo preloženo zaradi Cohenove operacije ramena ter predsednikovih javnih groženj Cohenu in njegovi družini. Trump je med drugim pozival h kazenskemu pregonu Cohenovega tasta. 

Reuters
Michael Cohen

Cohen je tožilcem doslej opisal posle okrog načrtovane gradnje Trumpove stolpnice v Moskvi, plačila dekletom za molk o spolnem razmerju s Trumpom in druge kršitve zakonov o političnih kampanjah. Zaradi tega dela za Trumpa mora sedaj v zapor. 

Vseh podrobnosti ne bo mogel opisati, ker zvezni tožilci New Yorka v zvezi s Trumpom še vedno vodijo preiskave, svojega dela pa ni končal niti posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 Robert Mueller. O tem bo Cohen govoril le za zaprtimi vrati. 

Cohen bo zaradi priznanja krivde, da je na prejšnjem kongresnem zaslišanju lagal, in finančnega kriminala šel maja za tri leta v zapor.

Reuters
Trump in severnokorejski voditelj sta si segla v roki v Vietnamu.

Medtem v Vietnamu ...

Medtem ko sta se Trump in Kim rokovala pred v vrsto postavljenimi ameriškimi in severnokorejskimi zastavami, je ameriški predsednik izrazil pričakovanje, da bo vrh zelo uspešen. Na vprašanje, ali bo razglasil konec korejske vojne, pa je odgovoril: "Bomo videli."

Tudi Kim je izrazil pričakovanje, da bo njun vrh prinesel pozitivne rezultate. "Prepričan sem, da bo tokrat dosežen rezultat, ki ga bodo pozdravili vsi ljudje. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da se bo to zgodilo," je dejal severnokorejski voditelj. Po rokovanju sta se voditelja najprej za približno 20 minut sešla na štiri oči, nato pa je sledila delovna večerja. 

Trump znova ni skoparil s pohvalami na račun Severnokorejca. "Kot sem že večkrat dejal, mislim, da ima vaša država neverjeten in neomejen ekonomski potencial. Mislim, da boste - kot veliki voditelj- imeli svetlo prihodnost z vašo državo in tega se veselim. Pomagali bomo pri tem," dejal Trump. Pogovori med voditeljema se bodo sicer nadaljevali v četrtek.