Jedrski sili na robu vojne?

VIDEO: Poziv k umiritvi strasti: "Hitler nikoli ni pomislil, da bo vojna trajala tako dolgo"

T.L.
27. 2. 2019, 11.25
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 16.40
Deli članek:

Razmere med Indijo in Pakistanom so zaostrene do skrajnosti: po "preventivnem letalskem napadu" Indije in povračilnih ukrepih Pakistana se bo Indija danes odločila o nadaljnjih ukrepih.

Reuters
V Karačiju spremljajo nagovor pakistanskega premierja Kana.

Incident se je zgodil v občutljivem času v odnosih med Indijo in Pakistanom: 14. februarja je namreč v bombnem napadu v indijskem delu Kašmirja umrlo najmanj  40 pripadnikov indijskih paravojaških enot, odgovornost za napad pa je prevzela islamistična skupine Džaiš e Mohamed, ki ima sedež v Pakistanu.

Odnosi med Indijo in Pakistanom so (znova) napeti. Indijsko vojno letalstvo je včeraj obstreljevalo cilje v Pakistanu, kjer bi se naj zadrževali in usposabljali pripadniki islamistične teroristične organizacije Džaiš e Mohamed. Indijci so sporočili, da so v "preventivnem" napadu ubili "veliko število" privržencev teroristične skupine, medtem ko so iz Islamabada opozarjali, da so Indijci "oskrunili" kontrolno linijo, ki poteka po spornem območju Kašmirja. Nadzor nad večjim delom Kašmirja sicer pripada Indiji, manjši del nadzira Pakistan, preostanek ozemlja pa nadzira Kitajska. 

Pakistan s povračilnim ukrepom, Indija potrdila izgubo letala

Indijskemu napadu je sledil odgovor Pakistana, ki je v povračilo sestrelil dve indijski vojaški letali nad Kašmirjem, zajeli pa da so tudi enega pilota. Pakistanski mediji so objavili posnetek enega od zajetih pilotov. 

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske je dejal, da so eno letalo zrušili na območju, ki ga nadzoruje Pakistan, drugo letalo pa da je padlo na območje pod nadzorom Indije.

Indija, ki so jo posnetki pilota zelo razburili, je potrdila izgubo vojaškega letala MiG21. Oblasti so hkrati zahtevale, da pilota nemudoma izpustijo. Posnetke so še obsodili kot "vulgarno prikazovanje poškodovanega člana indijskih letalskih sil."

Očitno se napetosti v regiji še ne bodo kmalu umirile: indijska novinarska agencija ANI je poročala, da je Indija tudi danes zrušila pakistansko vojaško letalo F-16, medtem ko iz Pakistana prihajajo informacije o ustavitvi zračnega prometa v Lahoreju, Islamabadu in drugih mestih. Indijske oblasti se po poročanju britanskega BBC tudi pripravljajo na sestanek, na katerem bo padla odločitev o nadaljnjih korakih v trenutnih razmerah. Zaenkrat uradnega odziva glede današnjega dogajanja iz Indije še ni. 

Provokacije iz zraka

Pakistanske oblasti so objavile posnetek enega od zrušenih letal, poleg tega pa je pakistansko ministrstvo za zunanje zadeve objavilo, da po napadu nad območjem, kjer poteka razmejitvena meja v Kašmirju, okoli katere kljub načelnim dogovorom poteka že desetletja dolg spor med državama. 

Indija je "prizadela nadzorno točko" (ki je priznana kot meja med obema državama v Kašmirju), je zapisal tiskovni predstavnik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor na Twitterju. "Nemudoma smo mobilizirali pakistanske zračne sile. Indijska letala so se vrnila". Kot je še zapisal, so indijska letala priletela od štiri do šest kilometrov globoko v teritorij. Pakistansko ministrstvo za zunanje zadeve pa je objavilo, da so z letali izvedli napad na liniji razmejitve, pri čemer so zadeli en cilj, žrtev pa ni bilo.

Reuters
Indijski vojak opazuje dogajanje na pakistanski strani.

Poziv k umiritvi strasti

Pakistansko in indijsko javnost je nagovoril tudi pakistanski premier Imran Kan. V televizijskem nagovoru je dejal, da cilj napadov niso bile človeške žrtve. "Želeli smo le pokazati, kaj zmoremo," je dejal. "Strmoglavili smo dve njihovi letali MiG, z nami so piloti. Kaj sledi? To je vprašanje za Indijo. Moramo biti odgovorni," je pozval vpletene strani. 

"Opozorili smo Indijo, da bomo, če se bodo odločili za takšne poteze, prisiljeni odgovoriti. Ampak Indija je postala sodnik, porota in izvrševalec," je nadaljeval. "Moramo biti modri. Vse velike vojne so posledica napačnih ocen. Hitler nikoli ni pomislil, da bo vojna trajala tako dolgo. Američani si niso mislili, da bosta vojni v Afganistanu in Vietnamu trajali desetletja. Moje vprašanje se glasi: ali si lahko z orožjem, ki ga posedujemo mi in vi, privoščimo napačne ocene? Če to dovolimo, bo vse skupaj izven mojega nadzora in nadzora indijskega premiera," je javnost pozval Kan.

Pakistanski predsednik Arif Alvi je že pohvalil govor Kana. Dodal je, da "Pakistan želi miru" in upa, da bo "prevladal razum".