Fojbe

Fajonova diha za ovratnik predsedniku parlamenta: "To je bolj v posmeh kot pa v opravičilo"

T.L.
12. 2. 2019, 11.11
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 11.38
Deli članek:

Fajonova in stranka SD želijo, da Italijan Tajani zapusti stolček predsednika Evropskega parlamenta.

Svet24
Tanja Fajon (S&D/SD) Evropska poslanka od leta 2009. »Veliko je odvisno od razvoja dogodkov na domačem političnem parketu,« je dejala in dodala, da je tudi njena odločitev za zdaj še v zraku.

"Pozorno sem poslušala včerajšnje opravičilo predsednika Evropskega parlamenta. In moram reči, da je bolj v posmeh kot pa opravičilo. Namesto, da bi umaknil besede, nam je očital njihovo napačno razumevanje. To ni ravno prispevek k miru," se je na včerajšnje medlo pojasnilo Antonia Tajanija, sicer prvega moža Evropskega parlamenta, ki naj bi vsaj v teoriji zagovarjal evropske vrednote, namesto tega pa je raje v Bazovici med drugim Istro in Dalmacijo označil kar za italijanski, odzvala evropska poslanka Tanja Fajon, ki sicer prihaja iz vrst SD.

Tajanijeve izjave so precej razburjenja sprožile na slovenski in hrvaški strani meje. Preko Fajonove so včeraj Socialni demokrati pozvali Tajanija k odstopu, "saj je izgubil vso verodostojnost za vodenje tako pomembne institucije v Evropi." Naj spomnimo: po vrsti protestov na slovenski in hrvaški strani je Tajani o nedeljskih izjavah dejal, da mu je žal, če če je bil pomen njegovih besed narobe razumljen in da ni bil njegov namen, da bi kogarkoli prizadel. Želel je le posredovati sporočilo miru. Dodal je, da pri izjavi italijanske Istre in Dalmacije ni šlo za teritorialno zahtevo. Zatrdil je, da je govoril o istrskih in dalmatinskih izgnancih, ki govorijo italijansko, o njihovih otrocih in vnukih, od katerih so bili mnogi prisotni na slovesnosti.

Na twitterju Tajani ni objavil pojasnila ali opravičila glede izjav, ima pa objavljen še vedno posnetek, ko se je, kot je napisal, poklonil spominu "mučenikov masakra v fojbah".