Italijanski Istra in Dalmacija

Tajanijeve izjave sprožile plaz ogorčenja tudi na Hrvaškem

B.K./STA
11. 2. 2019, 17.35
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 17.42
Deli članek:

Velikoitalijanske ideje predsednika Evropskega parlamenta so požele plaz ogorčenja tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

Profimedia
Tajani na slovesnosti.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe Istro in Dalmacijo označil kar za italijanski. Izjavil je, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. »Živel Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija, živeli izgnanci, naj živijo vrednote naše domovine,« je ob zaključku govora dejal Tajani.

Na Hrvaškem so danes ostro kritizirali Tajanijeve izjave. Podpredsednik hrvaškega sabora in namestnik predsednika vladajoče hrvaške stranke HDZ Milijan Brkić je izjavil, da hrvaški narod zelo dobro pozna zgodovino. »Bog ne daj, da bi Italija skrbela za Dalmacijo in Istro, kot so fašisti skrbeli za hrvaški narod v Dalmaciji in Istri,« je dejal Brkić.

Evropska poslanka hrvaške vladajoče stranke HDZ Dubravka Šuica je na Twitterju izrazila zaskrbljenost, ker Tajani za izpostavljanje svojih osebnih stališč uporablja uradni profil predsednika Evropskega parlamenta. Tajanijeve izjave je treba gledati v luči italijanskih političnih dogodkov, v katerih stranka Naprej Italija izgublja podporo volivcev v primerjavi s Salvinijevo skrajno desno Ligo, je dejala za hrvaški radio.

Gre za najhujšo obliko zgodovinskega revizionizma s strani nekega politika na tako visokem položaju; to je škandalozno in sramotno, ideja, da so Istra in Dalmacija deli Italije, je bila ideja fašizma, je na Twitterju zapisal predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić. Kot je dodal, je sodobna Hrvaška nastala na dediščini boja proti fašizmu.

Tajanija so kritizirali tudi poslanci SDP v Evropskem parlamentu, ki menijo, da njegova izjava ni dostojna za položaj, ki ga zaseda. Po njihovem je žalostno, ker je povzel retoriko desničarjev, kakršen je italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Vodja ustaškega režima med drugo svetovno vojno Ante Pavelić je bil zadnji, ki je prodal hrvaško ozemlje Italijanom, je čivknil saborski poslanec SDP in nekdanji pomočnik hrvaške zunanje ministrice Joško Klisović.

Zelo ostro se je odzvala tudi evropska poslanka skrajno desne stranke Hrvaška konservativna stranka (HKS) Ruža Tomašić, ki je napovedala, da bo kolege v Evropskem parlamentu seznanila z grozodejstvi, ki so jih italijanske oblasti izvajale nad Hrvati v Istri in Dalmaciji.

Pri nas med drugim ogorčeni Šarec, Fajonova, Pahor in Bogovič

Na Tajanije izjave se je ostro odzval tudi del slovenske politike. Premier Marjan Šarec je tako na Twitterju zapisal: »V soboto sem govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev. Zgodovinski revizionizem brez primere. Fašizem je bil dejstvo in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda.«

Evropska poslanka Tanja Fajon je medtem poslala pismo Tajaniju, v katerem izraža zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma. Takšnega jezika si Tajani, kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU, nikakor ne bi smel privoščiti, je zapisano na spletni strani Fajonova.

Predsednik republike Borut Pahor je italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli že poslal pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost v zvezi z »nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje«.

Evropski poslanec Franc Bogovič pa je zahteval Tajanijevo opravičilo. »Odločno obsojam vsakršne vzklike o Italijanski Istri in Dalmaciji, izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki potvarja zgodovinska dejstva in po nepotrebnem kali dobre odnose med državama ter ljudmi, ki se še dobro spominjajo grozot italijanskega fašizma. So popolnoma neprimerne za predsednika Evropskega parlamenta in pričakujem njegovo javno opravičilo,« je zapisal v pismu novinarjem.

Slovensko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da je na slovesnosti prišlo do »poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije.« Ministrstvo sicer ni izpostavilo nobenega posebnega dogodka ali govorca v nedeljski proslavi.

Tajani se je medtem opravičil za nedeljske izjave. Dejal je, da je želel posredovati sporočilo miru, poroča Slovenska tiskovna agencija.