Štirje umori

25.000 evrov za informacije, ki bi pripeljale do ponorelega džihadista

G.G.
12. 2. 2019, 09.55
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 09.57
Deli članek:

V širši okolici Sarajeva še vedno iščejo nevarnega džihadista Edina Gačića, ki je minuli teden umoril dva moška.

Ministrstvo notranjih zadev kantona Sarajevo
Edin Gačić je kot nekdanji borec in duševni bolnik skrajno nevaren za prebivalstvo.

Gačić je bil v času vojne v BiH član skupine islamskih skrajnežev. Leta 2004 so ga obsodili zaradi umora soborca. Poslali so ga na devetnajstletno prestajanje zaporne kazni, diagnosticirali pa so mu tudi paranoidno shizofrenijo in ga zato poslali še na obvezno psihiatrično zdravljenje. Ko so ga čez nekaj let izpustili na prostost za konec tedna, je umoril svojo mater.

Leta 2017 je prestal zaporno kazen in odkorakal na svobodni zrak. Prejšnji ponedeljek je v mestu Podorašac v trgovini ubil prodajalca Suada Sultanića, v soboto pa v bližini Tarčina še policista Mahira Begića.

Intenzivno iskanje poteka že več dni. Več kot 1000 policistov je še zlasti osredotočeno na kraje, kjer bi se lahko skrival ta nevarni verski fanatik. Nekateri starši so otroke zadržali doma, ljudje se bojijo stopati po vaseh. Včeraj so tako policisti preverili informacije, da se neka sumljiva oseba smuka po vasi Šije na območju mesta Tešanj, a ni šlo za iskanega Gačića.

Danes je vlada kantona Sarajevo razpisala nagrado za informacije, ki bi privedle do Gačićevega prijetja. Obljubljajo kar 25.000 evrov. Ob tem policija državljane poziva, naj se sami nikar ne lotevajo iskanja tega ponorelega morilca.