Slovesnost čez mejo

VIDEO: Val ogorčenja: bil bi predsednik vseh, pa je Istro in Dalmacijo razglasil za italijanski

T.L.
11. 2. 2019, 13.07
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 13.46
Deli članek:

V Sloveniji obsodbe izjav predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija na slovesnosti v Bazovici.

Profimedia
Antonio Tajani prejema plačo predsednika Evropskega parlamenta, in hkrati slavi italijansko Istro in Dalmacijo.

"Ne smemo dopustiti, da bi se v Venezueli, kjer živijo številni Italijani in ljudje z italijanskimi priimki, ponovila komunistična barbarska diktatura, kot je bila Titova. Preprečiti moramo tragedijo, kot se je zgodila na teh prostorih," je med drugim dejal Tajani.

Odmevajo besede predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki se je udeležil nedeljske slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, ki je potekala pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu. V govoru je šel Tajani, prvi človek evropskega parlamenta, tako daleč, da je ob zaključku Istro in Dalmacijo označil kar za italijanski. Izjavil je, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo."Živel Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija, živeli izgnanci, naj živijo vrednote naše domovine," je ob zaključku govora dejal Tajani.

Dejal je tudi, da je tu "na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani", žrtve pobojev pa je označil za "žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave".

Odzval se je tudi Šarec

Premier Marjan Šarec je v odzivu na dogajanje v Bazovici na Twitterju zapisal: "V soboto sem govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev. Zgodovinski revizionizem brez primere. Fašizem je bil dejstvo in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda."

Socialni demokrati s pismom in izjavami

Evropska poslanka Tanja Fajon je danes poslala pismo Tajaniju, v katerem izraža zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma, ki si ga je privoščil v včerajšnjem govoru v bližini Bazovice pri Trstu. Takšnega jezika si Tajani, kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU, nikakor ne bi smel privoščiti, je zapisano na spletni strani Fajonova.

"Nedopustno je, da si predsednik Evropskega parlamenta, ki je svojo kampanjo gradil ravno na sloganu 'predsednik vseh državljanov EU', dovoli potvarjanje zgodovine in neupoštevanje vseh njenih aspektov. Žalosti me, da je v očeh predsednika Tajanija potreba po prebujanju italijanskega patriotizma večja in pomembnejša od zgodovinskih dejstev. Glede na to, da je predsednik dokazal nepoznavanje zgodovine, ga v pismu seznanjam tudi s Poročilom slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000," je povedala Fajonova.

Profimedia
Tajani na slovesnosti.

"V zadnjih dneh se soočamo z izjavami visokih predstavnikov italijanskih oblasti in predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki vnašajo nemir. Pozivam vse, ki želijo krepiti dobre medsosedske odnose in sožitje narodov v EU, da se vzdržijo izjav, ki razburjajo javnost," je zapisal na twitterju predsednik DZ Dejan Židan. In nadaljeval s pozivom: "Zato pozivam predstavnike oblasti, da ne izvajajo revizije zgodovine na način, ki je v nasprotju z ugotovitvami mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. Skupaj delujmo v korist sobivanja med narodi in ne razdora."