Meso za kebab

Poljsko meso: pod vprašajem le 500 kilogramov

J.P./STA
4. 2. 2019, 18.46
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 19.12
Deli članek:

Od okoli dveh ton potencialno spornega mesnega pripravka za kebab ga 1,5 tone ni prišlo iz sporne poljske klavnice. Za okoli 500 kilogramov se sledljivost še preverja, ne izvira pa iz obdobja, za katerega so poljske oblasti odredile umik iz prodaje, so povedali po sestanku vodstev uprave za varno hrano in resornega ministrstva.

STA

"Trenutno je še 500 kilogramov mesa pod vprašajem, sledljivost se še preverja. Vse meso je zadržano, torej ni v obtoku. Informacij o kakšnih novih pošiljkah spornega mesa trenutno nimamo," je v izjavi za medije po sestanku s predstavniki uprave za varno hrano danes v Ljubljani povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

"Situacija je pod nadzorom," je zagotovila in dodala, da uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravlja kemijsko in mikrobiološko analizo tudi ostalih skladišč in mesa, ki bi potencialno lahko prišlo iz sporne klavnice.

Uprava za varno hrano je, potem ko je dobavitelj mesa prejšnji teden obvestil, da bi lahko bilo okoli dve toni pripravka za kebab iz sporne poljske klavnice, ugotovila, da gre za dve pošiljki kebaba. Prva pošiljka z datumom dobave 16. januar letos je znašala 1577 kg, druga z datumom dobave 13. december lani pa 532 kg.

"Za prvo pošiljko je na podlagi dokumentov o sledljivosti ugotovljeno, da meso ne izvira iz sporne klavnice in razsekovalnice na Poljskem," so sporočili iz uprave.

Pri drugi pošiljki pa je uprava danes pridobila dokumente, zato se sledljivost s strani inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še preverja, so dodali.

Prisotnosti veterinarskih zdravil niso ugotovili

Omenjenih 500 kilogramov mesnega pripravka torej ne izvira iz obdobja, za katero so poljske oblasti odredile umik mesa, to je od 10. do 14. januarja letos. Za 1500 kilogramov pripravka pa se je izkazalo, da je bil pripravljen iz surovine, ki je izhaja iz druge razsekovalnice, je v izjavi povedal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.

Dodal je, da je bil ves mesni pripravek ne glede na dokumentacijo vzorčen in bo analiziran. Analizirali bodo tudi vzorce mesa iz 15-tonske pošiljke, ki je bila iz Poljske prepeljana septembra lani.

Posedi predvideva, da bodo z vzorčenjem končali do srede, nato pa bodo rezultati znani v petih do desetih dneh.

Vodja uprave za varno hrano je še povedal, da so poljske oblasti meso, zaseženo v sporni klavnici, analizirale kemijsko - in prisotnosti veterinarskih zdravil niso ugotovili. O tem, da bi izvedli tudi mikrobiološke analize, pa niso obveščali.

Vzroka bolezni iz fotografij ni mogoče ugotoviti

"Razlogov, da je žival 'bolna', je lahko veliko. Eden od teh so lahko tudi kužne bolezni, lahko pa so problematične tudi poškodbe ali druge zadeve," je povedal Posedi. Po njegovih besedah iz fotografij, ki so bile objavljene v medijih, vzroka ni mogoče ugotoviti. Glede na to, da so živali ležale oz. so bile v nenavadnih položajih, pa je moč sklepati, da je šlo za poškodbe okončin in so jih zato vozili v klavnico, je dodal Posedi.

O ustreznosti nadzora je dejal, da je organiziranost služb po državah EU lahko različna, je pa področje harmonizirano. Poudaril je, da je pri poljski klavnici očitno šlo za kriminalno dejanje, kar preiskujejo organi pregona. So pa inšpektorji Evropske komisije danes prispeli na Poljsko, kjer bo skupaj s poljskimi oblastmi do petka preverjali med drugim preverjali, kakšen je bil uradni nadzor in kakšni so bili ukrepi po odkritju domnevno spornega mesa.

Sistem javnega naročanja

Glede sistema javnega naročanja v Sloveniji je ministrica dejala, da je ta sistem "dober, omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in predvsem naročanje hrane lokalnega izvora". Podatki kažejo, da se med 40 in 50 odstotkov hrane naroča od lokalnih dobaviteljev. O pobudi, da bi hrano izvezi iz sistema javnega naročanja, je dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi prihajalo do špekulacij in izkrivljanja sistema.