Napoved

Kaj pa ta teden? Vsak dan več sonca in nič padavin do nedelje

J.P.
4. 2. 2019, 16.07
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 16.14
Deli članek:

Prejšnji konec tedna je minil v znamenju padavin. A so bile razlike med zahodnim in vzhodnim delom države precejšnje.

Bobo
Na zahodu Slovenije je zapadlo več padavin kot pa na vzhodu.

Arso: "Največji pretoki so bili zabeleženi na Notranjski Reki, kjer je bil v Trnovem dosežen drugi največji pretok v opazovalnem obdobju (od leta 1952). Zelo veliki so bili pretoki Vipave, ki je v zgornjem toku dosegala pretoke s 50-100 letno povratno dobo, v srednjem in spodnjem toku pa 5-10 letno povratno dobo. Močno so narasle tudi reke v osrednji Sloveniji, npr. Poljanska Sora in Gradaščica. V dveh dneh so se ojezerili Ljubljansko barje in kraška polja, ki bodo ostali ojezerjeni še dlje časa."

Medtem ko je na zahodu do nedelje zjutraj padlo čez 300 litrov padavin na kvadratni meter, pa so na severovzhodu izmerili manj kot liter padavin na kvadratni meter. Še več: na vzhodu je marsikje začelo padati šele v nedeljo zvečer, »ko nas je prešla še oslabljena vremenska motnja«, so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Taljenje snega in padavine

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, smo pretekli vikend prešli iz male v veliko vodnatost, veliki pretoki in posledične poplave so beležili na zahodu in jugu Slovenije. Velika vodnatost je bila posledica taljenja snega in obilnega deževja. 

Do nedelje

Kako pa kaže z vremenom v tem tednu? Umirjeno bo, pravijo meteorologi. Le malo verjetno je, da bo do nedelje še kaj padavin. Vsak dan bo tudi več sonca. »V ponedeljek in torek ga bo največ na zahodu, sredi tedna pa tudi v osrednjem in jugovzhodnem delu države. Do četrtka bo na Primorskem pihala šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo okoli -5, najvišje dnevne pa večinoma med 5 in 10 stopinj Celzija,« so še zapisali.