Visok smrtni davek

VIDEO: Plazovi v Alpah odnesli najmanj deset življenj

S.R.
4. 2. 2019, 15.40
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 15.44
Deli članek:

V številnih plazovih, ki so se minuli konec tedna sprožili v Alpah, je umrlo najmanj deset ljudi.

Twitter / CNSAS
Reševanje v dolini Aoste

Smrtni davek je bil najvišji v dolina Aoste na severozahodu Italije, kjer je pod tremi plazovi umrlo pet smučarjev, še eno osebo pogrešajo. Na območju smučarskega središča Courmayeur so namreč včeraj začeli iskalno akcijo za dvema francoskima in dvema britanskima državljanoma, potem ko se po smučanju zunaj urejenih prog niso vrnili v hotel. V noči na danes so iskalno akcijo prekinili, zjutraj pa so nato našli tri trupla. Že pred tem sta v dveh plazovih življenje izgubili dve osebi. 

Na območju Bolzana v bližini avstrijske meje je zaradi plazu umrl 18-letni smučar, v sosednji Lombardiji pa je pod plazom končal belgijski deskar. 

Smučanje zunaj urejenih prog je bilo v soboto usodno tudi za smučarja na območju francoskega departmaja Savoie. V švicarskem kantonu Bern pa je v soboto plaz odnesel moškega in žensko. Življenje moškega je v nesreči ugasnilo, reševalci pa so uspeli rešiti žensko, ki trenutno okreva v bolnišnici. 

Kot smo že poročali, je včeraj v narodnem parku Visoke ture pod plazom končal 52-letni moški. Dramo so zabeležili tudi na Tirolskem, kjer je plaz pod seboj pokopal skupino desetih smučarjev, starih od 17 do 59 let, a so na srečo vsi preživeli.