Odjuga

V prihodnjih dneh jesensko vreme: padavine, plazovi in narasli vodotoki

J.P.
1. 2. 2019, 12.01
Posodobljeno: 1. 2. 2019, 12.35
Deli članek:

Po obdobju povprečno hladnega vremena, ki je prineslo tudi nekaj snega, bo začetek februarja v znamenju izrazite odjuge z dežjem in ponekod tudi okrepljenim južnim vetrom.

Profimedia
Obeta se vremenska situacija, ki smo jo običajno vajeni v jesenskem času.

Iznad severnega Atlantika se je nad zahod Evrope pomaknilo obsežno ciklonsko območje. Naši kraji bodo do nedelje na vzhodni strani tega sistema, zato bodo pihali okrepljeni južni vetrovi, s katerimi bo dotekala »zelo vlažna in topla zračna masa. To je vremenska situacija, ki smo jo običajno vajeni v jesenskem času«, so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). V soboto bo sledila hladna fronta, vendar pa ohladitev ne bo izrazita. »Nekoliko bolj občutno ohladitev pričakujemo v ponedeljek, ko bo zapihal severovzhodni veter,« so sporočili meteorologi.

Odsvetujejo odhod v gore

Arso: "Zvečer in v noči na soboto lahko južni veter ob naši obali preseže hitrost 70 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po državi, zlasti v višjih legah na vzhodu. Povišano bo tudi plimovanje morja. V času plime v petek, med 20. in 22. uro, in v soboto, med 6. in 8. uro, bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 20 cm. Zaradi močnega južnega vetra bo morje vzvalovano."

Meja sneženja se hitro dviguje, le na območju Julijskih Alp je pod 1500 metri nadmorske višine, na zahodu in ponekod v osrednji Sloveniji se že pojavljajo šibke do zmerne padavine. Popoldne se bodo padavine na zahodu krepile, na severozahodu bo jakost največja ponoči in v soboto zjutraj, ko bo na severozahodu padlo tudi okoli 150 litrov padavin na kvadratni meter. »V gorah bo obilno snežilo, v visokogorju Julijcev bo zapadlo več kot meter novega snega. Nevarnost snežnih plazov bo pod 1500 m zaradi odjuge, višje pa zaradi obilice novega snega velika do zelo velika (4. do 5. stopnje), zato odhod v gore v prihodnjih dneh odsvetujemo. Plazovi se utegnejo prožiti tudi v krajih, kjer jih že dolgo ni bilo,« so posvarili vremenoslovci. Drugod po državi bodo padavine najbolj izrazite ob hladni fronti, ki se bo nad našimi kraji zadrževala v soboto. Dež bo popoldne zajel tudi kraje na severovzhodu, kjer bo do takrat večinoma suho.

Narasli vodotoki

V nedeljo zjutraj bodo padavine oslabele in večinoma ponehale. Čez dan se bodo pojavljale še manjše plohe. »Pričakujemo, da bo na zahodu skupno padlo od 70 do 180, v osrednjem in južnem delu od 50 do 120 in na vzhodu od 10 do 50 litrov padavin na kvadratni meter. Zaradi obilice dežja in taljenja snega bodo vodotoki v zahodni, osrednji in južni Sloveniji močneje narasli, možna bodo razlivanja predvsem na najbolj izpostavljenih območjih,« so še zapisali.