Svet

Jasno sporočilo Trumpu: Denarja za zid ni in ga ne bo

T.L./STA
1. 2. 2019, 11.20
Posodobljeno: 1. 2. 2019, 11.25
Deli članek:

Nancy Pelosi vztraja, da predsednik denarja za zid ne bo dobil, Trump pa je preko tvitov zatrdil, da se zid že gradi in da so pogajanja izguba časa.

Reuters
Donald Trump in Nancy Pelosi.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi demokratskih prioritet, zagotovila, da predsedniku ZDA Donaldu Trumpu denarja za zid na meji z Mehiko ne bodo dali. Trump pa je preko tvitov zatrdil, da se zid že gradi in da so pogajanja izguba časa.

"Denarja za zid ne bo," je zagotovila Pelosijeva. Trump je 22. decembra lani prekinil proračunsko financiranje dela vlade, ker mu demokrati niso dali 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid, ki bi stal več kot 20 milijard dolarjev. Več kot mesec dni trajajoče zaprtje vlade je povzročilo precej politične škode Trumpu in republikancem ter dvignilo javno podporo Pelosijevi.

Najverjetneje Trump ne bo še enkrat zaprl vlade

Trump je popustil in začasno dovolil obnovo financiranja vlade do 15. februarja, da se vmes dogovorijo o varnosti na meji, vključno z denarjem za zid, sicer bo vlado spet zaprl. Zaradi godrnjanja republikancev v senatu, ki vidijo, kam gredo številke javne podpore, se to po ocenah analitikov najverjetneje ne bo zgodilo.

Trump je danes objavil vrsto tvitov o tem, da se zid v bistvu že gradi in da bo zgrajen ne glede na izid pogajanj z demokrati.

Trump lahko taktiko spet spremeni, vendar pa, kot kaže, priznava realnost in že išče način za omilitev jeze svoje volilne baze, ki ji že tri leta obljublja zid na meji z Mehiko. Konservativni komentatorji z njegovo kapitulacijo pred Pelosijevo niso bili zadovoljni in pokazala so se trenja tako s televizijo Fox News kot tudi oblikovalci mnenj na desni. Med njimi je najbolj ostra Anne Coulther.

"Demokrati kljub vsem dokazom in prihajajočim karavanam ne bodo dali denarja za obupno potreben zid. Ampak ne bojte se. Zid se že gradi. Ne pričakujem veliko pomoči," je tvitnil Trump.