Prvo "mobilno" obvestilo Fursa

Doslej jih je 40 prejelo obvestilo, da jim delodajalci niso plačali prispevkov

T.L.
1. 2. 2019, 10.59
Posodobljeno: 1. 2. 2019, 11.11
Deli članek:

V mobilno aplikacijo eDavki se je do 9. januarja prijavilo 4.840 posameznikov

Profimedia
Če prispevki ne bodo obračunani in/ali plačani, na mobilni telefon prejmete obvestilo.

Poročali smo o novosti, ki jo Finančna uprava RS (Furs) ponuja zaposlenim, in sicer, da lahko zaposleni obvestilo o neobračunanih in/ali neplačanih prispevkov za socialno varnost dobijo kar preko nove mobilne aplikacije.

Ostali posamezniki, ki so se v mobilno aplikacijo eDavki prijavili po 9.1.2019 (teh je bilo do včeraj 20.358)so dobili na svoje telefone obvestilo, da jih bomo o morebitnih neobračunanih ali neplačanih prispevkih začeli obveščati prihodnji mesec.

Iz Fursa so danes sporočili, da so preverili, katerim delavcem delodajalci v decembru 2018 niso obračunali in/ali plačali prispevkov za socialno varnost za pretekli mesec. Pregledali so stanje na 9. januarja 2019 in posameznikom, ki so se do tega datuma prijavili v mobilno aplikacijo eDavki in v preteklem mesecu niso imeli obračunanih in/ali plačanih omenjenih prispevkov, na njihove telefone poslali obvestilo. Do omenjenega roka se je v mobilno aplikacijo eDavki registriralo 4.840 posameznikov, od teh pa jih je 40 (0,8%) prejelo obvestilo, sporočajo iz Fursa.

Finančna uprava RS bo torej vsak mesec obveščala uporabnike mobilne aplikacije eDavki o morebitnih neobračunanih in/ali neplačanih prispevkih za socialno varnost. Zato vsem posameznikom svetujejo, da si na svoje mobilne telefone čim prej naložijo brezplačno mobilno aplikacijo eDavki, saj jih bomo le na ta način sproti in povsem samoiniciativno obveščali. Obvestilo bodo prejeli tudi, če bo aplikacija zaprta. Na ta način bodo lahko brez skrbi, ali imajo obračunane in plačane prispevke za socialno varnost.

Ob tem na Fursu še dodajajo, da lahko delavci v mobilni aplikacijo eDavki z nekaj kliki pridobijo informacijo o obračunanih in plačanih prispevkih za socialno varnost tudi za pretekla obdobja.

Kot pa poudarjajo na Fursu, se njihova pristojnost glede postopanja v primeru neobračunanih in/ali neplačanih prispevkov za socialno varnost ni spremenila: v primeru nepredložitve obračuna delodajalca takoj pozove k predložitvi obračuna, v primeru neplačila pa začne postopek davčne izvršbe.