V ambulanti v občini Sućuraj na hrvaškem otoku Hvar že več kot pol leta ne morejo dobiti zdravnika, čeprav ponujajo plačo, brezplačno stanovanje in 50.000 kun (6750 evrov) letnega bonusa. Po številnih razpisih, na katere se ni odzval noben hrvaški zdravnik, bodo zdaj, kot kaže, zaposlili zdravnico iz Makedonije.

Na območju Sućuraja na skrajnem vzhodu otoka Hvara živi približno 500 prebivalcev, ki imajo najbližjega zdravnika v 53 kilometrov oddaljeni Jelsi. Do mesta Hvar na nasprotni strani otoka pa je 77 kilometrov.

Kot so poudarili prebivalci, zaradi slabe ceste nujna medicinska pomoč ni omogočena v času, ko ima huje bolni ali poškodovani občutno več možnosti, da preživi.

V ambulanti v Sućuraju je zadnjih šest mesecev le medicinska sestra, ki je bila v 37 letih svoje delovne dobe že večkrat sama, ker niso imeli zdravnika.

Na zadnji razpis se je prijavila samo zdravnica iz Makedonije, za katero zdaj upajo, da bo rešila razmere in se zaposlila v ambulanti, je poročala hrvaška televizija (HTV).

Kot dodaja HTV, pomanjkanje zdravnikov ni težava le na Hvaru, temveč tudi v drugih manjših krajih na hrvaških otokih in v zaledju Dalmacije.