Lahek plen

Šestletni deček zašel med krdelo dingov, ti niso oklevali

S.R.
21. 1. 2019, 11.12
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 11.17
Deli članek:

Šestletnika so po napadu s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, a naj njegovo življenje ne bi bilo ogroženo.

Profimedia
Po večjem delu države jih streljajo, a so v nekaterih rezervatih zaščiteni.

Napad se je zgodil v soboto na avstralskem otoku Fraser, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Deček je sobotno popoldne z družino preživel na obali. Medtem ko so se preostali družinski člani kopali v morju, je deček stekel na vrh sipine, kjer pa je naletel na krdelo dingov, bližnjih sorodnikov volkov in psov. Ti so se nanj odzvali prežeče, eden pa ga je vanj tudi zasadil čekane. Po prijavi so na kraju hitro posredovali reševalci, ki so dečka oskrbeli in ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v mestu Hervey Bay.

Otok Fraser se ponaša z največjo populacijo čistopasemskih dingov v državi in s tem seveda tudi na svetu. Na tem peščenem otoku naj bi živelo približno 200 teh superplenilcev, ki se zaradi geografskih omejitev niso sparili z divjimi ali domačimi psi. Na otoku turistom zato svetujejo, naj se ne zadržujejo zunaj ograjenih območij, naj hodijo v skupinah, otroke držijo na dosegu roke in naj predvsem ne tečejo, saj dingi to zaznavajo kot lahek plen. Dingi zunaj naravnih rezervatov sicer veljajo za škodljivce, zato se pogosto znajdejo na muhi puške kakšnega razjarjenega državljana, a imajo v nekaterih rezervatih status zaščitene vrste. To zlasti velja na otoku Fraser, kjer veljajo za pomemben del ekosistema. 

Na otoku so zadnji odmevnejši napad zabeležili leta 2001, ko so dingi napadli devetletnega dečka in njegovega sedemletnega brata. Prvega so raztrgali, drugi pa je brutalni napad preživel, a jo je odnesel s hudimi poškodbami. Dingi sicer redko napadejo človeka.