Nova pošiljka

Naslednje dni bo vreme povsem zimsko, celo na Primorskem

B.K.
21. 1. 2019, 10.36
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 17.58
Deli članek:

Danes bo še suho, sredi tedna pa bo pobelilo tudi kraje, ki so še brez snežne odeje.

STA
Minuli petek je zapadel prvi sneg v tej zimski "sezoni".

Vreme bo danes večinoma suho, spremljala pa nas bo nizka oblačnost. Snega danes, z morebitno izjemo jugovzhodnega dela države, ne bo. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do 7 °C, sporočajo iz Agencije RS za okolje (ARSO).

A že jutri se obeta sprememba v padavinah. Sneg bo namreč začel naletavati na jugovzhodu države, zvečer pa se bo razširil nad večji del Slovenije. Na Primorskem bo pihala močnejša burja.

V noči na sredo pa nas čaka pravo zimsko darilo. Vremenoslovci napovedujejo zasneženo noč, v večjem delu naj bi zapadlo od pet do deset centimetrov snega, na jugovzhodu tudi do 20. Tanke snežne odeje ne izključujejo niti na Primorskem, a tam bo morebitni sneg prehajal v dež.

Tokratni sneg bo bolj suh kot sneg, ki je zapadel prejšnji teden, saj bodo temperature zraka pod lediščem. Zato se bo odeja tudi hitro prijela.

V četrtek bo še povečini oblačno in ponekod vetrovno, predvsem na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo.

Nevarnost plazenja snega v visokogorju znatna, a se ne bo večala

Novo sneženje, ki bo za nekaj centimetrov odebelilo snežno odejo v visokogorju, ne bo povišalo stopnje nevarnosti plazenja snega, so prepričani na ARSO. A že sedaj je nevarnost plazenja v Julijskih Alpah (nad 1800 metrov) znatna, drugod pa zmerna.

Ob zadnjem sneženju je veter delal zamete, izpostavljene lege so zato precej spihane. Snežna odeja je zato predvsem v visokogorju potencialno labilna, na strmih pobočjih, napihanih s snegom se tako lahko sproži plaz že ob manjši obremenitvi, še opozarjajo slovenski meteorologi.