TURISTIČNA TAKSA

Greste v Kidričevo? Ne pozabite vzeti šotora

L.T.
5. 1. 2019, 07.44
Deli članek:

S prvim januarjem so zakonodajalci turistični taksi prilepili še promocijsko takso. Izplen te bo šel za promocijo slovenskega turizma, višino turistične pa bodo še naprej določale občine.

Twitter
V Kidričevem se lahko taksi izognete s šotorjenjem.

STA
Župan Kidričevega Leskovar je sprva pojasnil, da se jim je taksa zgodila ponesreči. V drugem klicu je pojasnil, da so jo pustili za prenočišča, oprostili pa za kampe

Ko boste naslednjič nočili na Bledu, v Ljubljani ali Kidričevem, nikar ne poglejte predebelo, če bo računu prilepljen še znesek 3,125 evra. Gre za staro dajatev turistične takse, ki so ji dodali novo.

Višino turistične takse še vedno določa občina, zdaj pa so ji prilepili še dajatev za promocijo, iz katere se bo napajala Slovenska turistična organizacija (STO). Zakonodajalci so računali, da bodo s to dajatvijo zbrali 6,9 milijona evrov, s katerimi bo STO promovirala slovenski turizem.

Do zakonskih sprememb novembra leta 2017 je znesek turistične takse znašal največ 1,265 evra na nočitev na osebo. Po novem pa turistična taksa lahko znaša 2,5 evra. Ko k temu prištejemo še 25 odstotkov za promocijsko takso, pridemo do zneska 3,125 evra, ki je zdaj pripet na računu, ko poravnavamo nočitev v Ljubljani, na Bledu ali v Kidričevem.

V Kidričevo s šotorom

Bled in Ljubljana sta destinaciji masovnega turizma, zato navijanje turistične takse do skrajne napetosti ni nič nenavadnega. Kaj pa Kidričevo? Dolina zvezd oziroma Šterntal, kot svoj kraj radi imenujejo lokalni prebivalci, do zdaj ni bila znana po drugem kot po tovarni aluminija Talum, skriti nekje globoko v gozdu, in lokalni valuti šterntalčan, katere kovanec je iz – aluminija. Občasno smo slišali še kakšno zgodbo, kako so pred leti ukradli spomenik Borisu Kidriču in storilca nikoli ne našli, neki »šaljivec« pa je na prazen podstavek lani postavil še svinjsko glavo.

Dreamstime
Če boste na Bledu nočili, bo račun dodatno zasoljen z najvišjo turistično takso.

»Sledili smo predlogu, ki je bil podan s strani države, in se odločili za najvišjo takso. Glede na to, da imamo v občini samo 12 postelj s štirimi zvezdicami, smo pustili to takso v tej višini, oprostili pa smo takso za kamp in avtodome, kjer pričakujemo največ nočitev,« nam je po telefonu pojasnil župan Kidričevega Anton Leskovar (SDS).

»Če se bo teh postelj pojavilo več, bomo razmišljali naprej,« je še namignil Leskovar. Gre za Prenočišča Pan, ki so v lasti skupine Talum. Za komentar smo se obrnili nanj in na krovno podjetje, vendar z zadevo še niso seznanjeni in je ne želijo komentirati.