EL MATADOR

Ko Luka Dončić igra, bi drugi služili

Ž.K.
5. 1. 2019, 07.22
Deli članek:

Luka Dončić naj bi v NBA dobil nov nadimek, a vprašanje je, kdo bo z njim služil. Se bo z lastniki svojega kluba zapletel v spor?

Reuters
Blagovna znamka Luka Dončić je, kot kaže, vredna vedno več.

Z odličnimi predstavami v ligi NBA se je slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić izstrelil med največje svetovne športne zvezdnike. Bliskovit razvoj njegove kariere spremljajo milijoni košarkarskih navdušencev širom po svetu. O njegovih potezah poročajo skoraj vsi svetovni mediji, njegov razvoj dnevno komentirajo vsi najbolj znani košarkarski strokovnjaki. Zaradi pozornosti, ki je je deležen, je seveda tudi izredno tržno zanimiv in njegovo ime je že danes vredno milijone. Še bolj kot ime pa je v svetu športa lahko dragocen nadimek. O tem najbolj nazorno priča primer enega najboljših košarkarjev vseh časov, Michaela Jordana, katerega nadimek Air (zrak, op. p.) mu še danes prek pogodbe s športnim gigantom, podjetjem Nike, prinaša na stotine milijonov evrov.

Klub želi zaščiti pravice do nadimka

Goran Dragić nosi nadimek Dragon, Luka Dončić pa naj bil El Matador oziroma The Matador. Po nekaterih informacijah naj bi se ga nadimek prijel že med igranjem za Real iz Madrida, nekateri mediji pa poročajo, da naj bi mu ga nadel Mike Procopio, ki je del strokovne ekipe Dallasa. Da je nadimek izredno pomembno tržno blago, priča tudi dejstvo, da so ga Dallas Mavericks poskušali zaščiti in s tem pridobiti pravice za finančno izkoriščanje nadimka.

Twitter
Vloga, ki jo je podal klub Dallas Mavericks.

Brez Lukovega soglasja

Registracijo nadimka lahko Dallas Mavericks izpeljejo le ob pisnem soglasju Luke Dončića, ki pa k prvotni vlogi ni bil priložen. Pravni strokovnjaki iz ZDA menijo, da gre za zelo nenavadno potezo kluba, ki bi lahko povzročila spor med lastniki in našim zvezdnikom. Za ameriške medije se je že odzval lastnik kluba Mark Cuban, ki je pojasnil, da je vse od njegovega prihoda v klub postala stalna praksa, da zakupijo in zaščitijo vse, kar je povezano z njihovimi najboljšimi igralci, od pravic do nadimkov in spletnih naslovov. Iz odziva Cubana je razbrati, da naj bi zaščito nadimeka El Matador izvedli za Luko. Ameriški pravni strokovnjak dr. Thomas Baker z univerze Georgia je pojasnil, da je taka zaščita nadimka brez dovoljenja Luke Dončića nična. Klub naj bi nekaj manevrskega prostora sicer imel, če bi uporabo omejil zgolj na konkreten izdelek ali storitev. A kot je razbrati iz oddanih vlog, si želijo pri Dallas Mavericks najširšo možno zaščito, kar bi pomenilo, da bi pravica do uporabe nadimka El Matador ostala njim, tudi če bi Luka zamenjal klub.

V dobri družbi

Govorili smo tudi s slovenskim pravnim strokovnjakom, katerega specializacija so pravice športnikov. Ker primera ne pozna natančno, ni želel biti imenovan, nam je pa pojasnil, da so tovrstne stvari običajno urejene že ob podpisu pogodbe in da je le malo verjetno, da bi Luka zaradi poteze kluba ostal praznih rok. Kot je še dejal, za Luko prek luže skrbi agencija BDA Sports, ki velja za eno najboljših agencij za športni menedžment, pod njenim okriljem pa so številni drugi NBA-zvezdniki, tudi Goran Dragić in Lukov konkurent za novinca leta v NBA Deandre Ayton.

Kako je z zaščito pravic do uporabe imena, smo poskušali izvedeti tudi pri prvem Slovencu, ki je osvojil NBA-prstan, Rašu Nesteroviću, ki se ga je prijel nadimek Rasho. Sporočil nam je, so bile v njegovem času stvari malce bolj sproščene, tako da tovrstnih »težav« ni imel, Dončićevega primera pa ni želel komentirati.