Lani je v EU z letalskim prevozom potovalo 1,043 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leto poprej in 39 odstotkov več kot leta 2009. Število letalskih potnikov v uniji se je najbolj povečalo v Sloveniji, in sicer za 19,8 odstotka na 1,682 milijona, kažejo podatki Eurostata. Po rasti so sledili Luksemburg, Estonija, Bolgarija in Češka.

Lani je bilo najprometnejše letališče v EU londonski Heathrow z 78 milijoni prepeljanih potnikov (+tri odstotke glede na leto poprej), sledila sta pariški Charles de Gaulle (+pet odstotkov na 69 milijonov) in Schiphol v Amsterdamu (+osem odstotkov na 68 milijonov).

Večina od 30 največjih letališč v EU je lani beležila rast potnikov, izjema sta bili berlinski Tegel (-štirje odstotki) in Fiumicino v Rimu (-dva odstotka). V letni primerjavi je največjo rast beležilo letališče Chopina v Varšavi.

Letališče Jožeta Pučnika se je z 1,682 milijona prepeljanimi potniki uvrstilo na 150. mesto. Večina letov je bila opravljenih znotraj EU.

Največ potnikov so sicer lani zabeležili v Združenem kraljestvu (265 milijonov), Nemčiji (212 milijonov), Španiji (210 milijonov), Franciji (154 milijonov) in Italiji (144 milijonov).

Znotraj unije je lani letelo 47 odstotkov potnikov, eden od petih potnikov pa je potoval znotraj ene države.