Remi v Šmarjeških Toplicah

Pred žrebom želita, da se glasovi ponovno preštejejo

G.G./STA
4. 12. 2018, 07.05
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 10.34
Deli članek:

V Šmarjeških Toplicah sta bila kandidata na županskih volitvah povsem izenačena. Oba sta vložila ugovor na delo volilnih organov.

Bobo
Marjan Hribar zahteva ponovno štetje glasov.

Marjan Hribar in aktualna županja Bernardka Krnc sta sicer zbrala vsak po 1016 glasov, v primeru enakega števila glasov za kandidate pa zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Opravi ga občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

Hribar je po vložitvi dveh ugovorov pojasnil, da se prvi nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah.

Krnčeva, ki je najprej povedala, da ugovora najverjetneje ne bo vložila in da bo "poskusila srečo v žrebu", se je nato očitno premislila.

V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije. V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije pa bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.

Sicer pa bodo občinske volilne komisije v tem tednu tudi uradno potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana.