Dobrodelnost

Kje in kako lahko ljudem polepšate december?

Mirko Vorkapić
4. 12. 2018, 07.00
Deli članek:

Zakorakali smo v »veseli december«, ki pa žal za nekatere tudi tokrat ni povsem praznično obarvan in bogat z dobrotami.

organizator
bozicek za en dan

Številne dobrodelne akcije v (pred)prazničnem času in projekti predstavljajo priložnost, da ljudje pomagajo in obdarujejo tudi socialno šibkejše. Med drugim lahko postanejo Božiček za en dan, otrokom uresničijo želje, obdarujejo brezdomce ali podarijo hrano.

STA

Božiček za en dan

Vse od 15. novembra je mogoče otroke med drugim obdarovati v sklopu projekta Božiček za en dan, v okviru katerega so lani obdarili skupaj 10.713 otrok. Geslo projekta je Majhna škatla za velik nasmeh. Tisti, ki želijo postati Božiček za en dan, se morajo najprej prijaviti na njihovi spletni strani, kjer je tudi objavljen seznam otrok, ki jih lahko obdarujejo. Okrašeno škatlo, ki naj vsebuje nekaj za crkljanje, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igračo in sladkarije, je treba nato z etiketo dostaviti na eno izmed zbirnih mest.

Študentski škratki

Tudi letos bo dogajalo v Študentskem kampusu. Priredili bodo tradicionalno kuhanje vina in glasbene koncerte, vstopnine ne bo, vendar bo dogodek imel dobrodelno noto. V okviru akcije Škratki Božička za en dan bodo vse do petka, 7. decembra, v Študentskem kampusu zbirali posamezne stvari z Božičkovega seznama, ki jih organizatorji Božička za en dan vsako leto potrebujejo, da lahko otrokom pripravijo resnično popolna darilca. Najbolj zaželeni so pripomočki za osebno higieno, oblačila, šolske potrebščine in igrače. Darila lahko odložite v za to namenjene in označene škatle, ki jih najdete v Kampusu ali na več fakultetah po Ljubljani, in sicer na biotehniški fakulteti, fakulteti za farmacijo, pedagoški fakulteti, fakulteti za elektrotehniko, fakulteti za šport ter fakulteti za fiziko in matematiko.

Škofijske in župnijske karitas

Prav tako bodo dobrodelne koncerte v različnih krajih po Sloveniji v teh dneh prirejale škofijske in župnijske karitas. Tudi tokrat Slovenska karitas vabi ljudi, da pokažejo sočutje in solidarnost do družin v stiski ter jim podarijo prispevek. Še posebej želijo pomagati otrokom in mladim iz revnih družin, ki jih je zaradi negotove zaposlitve, prenizkih dohodkov, nesreč, zadolženosti ali bolezni staršev vse več. Dobrodelni koncert in spremljajoče akcije v decembru so namreč glavni vir za materialno pomoč na župnijskih karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski, so še zapisali na spletni strani. Na koncertu Klic dobrote v celjskem Golovcu so za pomoč družinam v stisku zbrali dobrih 170 tisoč evrov, akcija pa se bo nadaljevala do konca leta.

Karitas
Klic dobrote 2018

Trije zimski botri

Poleg tega tudi letos poteka dobrodelna akcija Trije zimski botri v sodelovanju s projektom Botrstvo v Sloveniji, v kateri otrokom iz socialno šibkejših okolij izpolnjujejo skrite želje. Na spletni strani akcije se po vnosu elektronske pošte pojavijo pisma otrok z željami, med katerimi se lahko izbira. Paket z darilom, na katerem je koda otroka, je mogoče posredovati po pošti ali pa dostaviti tudi osebno na katero izmed prevzemnih mest, ki so navedena na spletni strani akcije.

Anina zvezdica

V sklopu božične akcije Anina zvezdica bodo medtem decembra zbirali hrano z daljšim rokom uporabe, kot so med drugim testenine, ribji in mesni namazi, vložena zelenjava in sadje, moka, žitarice, sladkarije ter kava in čaj. »Povežimo se, zasijmo in pomagajmo družinam preživeti lepe praznične dni,« so zapisali na spletni strani, na kateri bodo prihodnji teden objavili podatke, kdaj in kje se lahko daruje. Glavno skladišče sicer ostaja v ljubljanskem nakupovalno-logističnem središču BTC, v dvorani 18 (pod karting centrom). Tudi letos bodo od 1. do 31. decembra hrano zbirali še v vseh trgovinah Spar in Interspar v Sloveniji.

osebni arhiv Ane Lukner
Dobrodelna organizacija Anina zvezdica

Čarobna zima

Tudi v akciji Čarobna zima, ki poteka pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji, želijo otrokom omogočiti nepozabna praznična doživetja. Na spletni strani akcije je mogoče prispevati poljuben znesek. Vsa sredstva bodo nato namenili za obisk prazničnih in zimskih dogodkov, med drugim kina, božičnih in novoletnih koncertov, drsališč in sankališč.

Humanitarček in Božiček

V mariborskem društvu Humanitarček letos izvajajo že šesto akcijo, v kateri lahko vsakdo kot Božiček obdaruje brezdomca. Kot so sporočili iz društva, letos na skrite Božičke čaka kar 390 pisem brezdomcev. Na spletni strani društva se vsak lahko prijavi, nato izbere naključnega brezdomca in prejme njegovo pismo z željami. Najpogosteje, predvsem tisti iz Štajerske, so si zaželeli kape Nogometnega kluba Maribor, nekateri so si zaželeli vozovnico za vlak do sosednjega mesta, obisk praznične prestolnice ali predstave. Nekaj je tudi želja po skupnem druženju, so sporočili iz društva. Pakete lahko darovalci do 10. decembra pošljejo po pošti na naveden naslov ali pa jih med 1. in 12. decembrom prinesejo v mariborsko restavracijo Cantante Cafe Tabor.

Pohod božičkov

V parku Tivoli se bo 14. decembra odvijal tudi dobrodelni tek in pohod Božičkov, katerega namen sta spodbujanje teka in hoje kot rekreacije tudi v zimskem obdobju ter zbiranje sredstev za sklad Rdečih noskov. Ker gre za pohod in tek Božičkov, sodelujoči nosijo tudi Božičkove kape.