Podravje

S tožbo do varnosti pred zvermi in divjadjo

Vida Božičko / Štajerski tednik
27. 11. 2018, 06.50
Deli članek:

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) pripravlja tožbo, s katero bo od države zahtevala zaščito podeželskega prebivalstva in zagotovitev trajnega upravljanja z volkom in medvedom.

Reuters
Populacija volka se je v zadnjih osmih letih podvojila.

Prebivalci podeželja že nekaj časa opozarjajo, da se število zveri povečuje in da sta njihovo življenje pa tudi kmetijska dejavnost zato ogrožena. Vse pogosteje srečujejo medvede in volkove, ki prihajajo tudi v naselja, zato zahtevajo upoštevanje strokovne osnove upravljanja z zvermi. Zavod za gozdove Slovenije je za naslednje upravljavsko obdobje predvidel odvzem 225 medvedov, vključujoč izgube, in 11 volkov. Te številke so strokovno utemeljene in predvidevajo odvzem v višini prirastka, pojasnjujejo na zbornici. A ker je zaradi različnih pritiskov dejanski odvzem manjši od letnega prirastka, se število zveri vsako leto povečuje, opozarjajo ljudje, ki živijo v bližini gozdov.

Novice Svet24
Zavod za gozdove Slovenije je za naslednje upravljavsko obdobje predvidel odvzem 225 medvedov, vključujoč izgube, in 11 volkov.

Volkov in medvedov vsako leto več

»Število medvedov je zaradi vsakoletnega zmanjševanja odvzema v zadnjem desetletju naraslo za več kot 40 odstotkov, populacija volka pa se je v zadnjih osmih letih podvojila. Takšno upravljanje z zvermi lahko povzroči nepopravljive negativne posledice za podeželje,« sporočajo. Kot težavo pri volkovih izpostavljajo še, da se ti zlahka mešajo s podivjanimi psi, kar je lahko težavno tako glede varnosti kot ohranjanja genetske čistosti volka. Nadalje opozarjajo, da medved zaradi svoje velikosti in moči nikakor ni primeren za stalno naseljenost v kmetijski krajini in da v Sloveniji na leto beležimo okoli dva napada medveda na človeka.

Naravna selekcija?

Nekateri naravovarstveniki sicer zagovarjajo stališče, da se bo zaradi pomanjkanja hrane število zveri začelo samo uravnavati. A pri tem pozabljajo, da zveri hitro izgubljajo strah pred ljudmi. Tako vse pogosteje iščejo hrano v bližini naselij in turističnih kampov, vse številnejši so zato tudi stiki z ljudmi.

Predlog glede povečanega odstrela so po besedah Unuka podali že večkrat in do zdaj niso bili uspešni. Počakali bodo, kako se bo razpletla ta sodba glede zveri, in če bo uspešna, bodo tožbo vložili tudi sami. 

»Vse to nakazuje, da je treba z zvermi v poseljeni krajini upravljati tako, da se odstranjujejo težavni osebki in se ne dopušča nenadzorovana prostorska širitev populacije. In ker je država odgovorna za upravljanje z zavarovanimi zvermi, KGZS in prebivalci podeželja upravičeno zahtevajo od nje, da to področje ustrezno uredi,« so še zapisali na kmetijski zbornici.

Tožba morda tudi na Ptujskem

Ptujska območna enota KGZS tožbo podpira, čeprav na tem območju ni večjih težav s prenaseljenostjo volkov in medvedov. »Pri nas je več težav z divjadjo. Veliko število srn, divjih prašičev pa tudi kavk in vran uničuje velik del kmetijskih površin,« pojasnjuje predsednik ptujske območne enote Milan Unuk. »Počakali bomo, kako se bo razpletla ta sodba glede zveri, in če bo uspešna, bomo tožbo glede letnega odstrela divjadi vložili tudi mi,« pravi.