ENIGMA ROBNIK

Osebni prijatelj Kardeljeve družine "diskvalificiran" v tekmi za župana Radelj

L.T.
7. 11. 2018, 19.30
Deli članek:

"Vaški" posebnež Hubert Robnik je poskušal ponovno kandidirati, a so pristojni ugotovili, da v občini Radlje ob Dravi nima stalnega naslova.

Bobo
Robnik pravi, da se s Kardeljevim sinom ni učil samoupravljanja z zajeto ljubljansko "trolo".
Robnikov digitalni odtis zadnja leta praktično ne obstaja
Nazadnje je bil v javnih evidencah zabeležen, ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da kot občinski svetnik Radelj ob Dravi v mandatu od leta 2002 do 2006 ni poročal o svojem premoženjskem stanju. 

Iz več naslovov smo izvedeli, da bi se edini županski kandidat v Radljah ob Dravi Alen Bukovnik (SD) za ponovno izvolitev lahko prerival s kandidatom, ki ga je davnega leta 2002 že premagal.

Gre za Huberta Robnika, ki je 17. oktobra s podporo Slovenske nacionalne stranke oddal popolno kandidaturo, nato pa je od nje po svojih besedah odstopil, je razkril štajerski časnik. Portal Koroške novice je medtem povzemal Marjano Švajger, tajnico občinske volilne komisije, da je le-ta »na zasedanju v petek, 19. oktobra, izvedla postopek preizkusa zakonitosti vloženih kandidatur in ugotovila, da županski kandidat Hubert Robnik ne izpolnjuje zakonskih pogojev za kandidiranje, v občini nima aktivne in pasivne volilne pravice, ker ima od 19. oktobra stalno prebivališče prijavljeno izven območja občine Radlje«.

Robnik je sicer vztrajal, da je kandidaturo preklical sam, zaplet s stalnim naslovom pa je komentiral, da je tega zaradi družinske tragedije moral prenesti v Maribor ravno v času, ko je volilna komisija odpirala kandidature.

Z Radeljčani si je domač

Od okoliških prebivalcev smo izvedeli, da se Robnika spominjajo kot ne najbolj učinkovitega župana, ki ga je na občinski prestol ponesla domačnost z Radeljčani. »Po srcu je dober človek, vendar rad pogleda v kozarec, včasih malce pregloboko,« smo izvedeli od starejše volivke, ki se Robnika kot vaškega posebneža spomni že pred letom 1998, ko je postal župan Radelj. Med mandatom in po njegovem zaključku pa se ni nič kaj unesel, ampak je po njenih besedah s ponočevanjem celo nadaljeval. »Neki dan si ga videl, kako se opoteka, naslednji dan je bil že v gvantu in cel gospod,« se spominja.

Robnik te navedbe zanika, »ta teorija ne velja. Šest let sploh pokusil nisem alkohola, ko sem bil župan,« nam je pojasnil prek telefona.

Dobil, a tudi delil

»Rad je povedal, da ima kaj pod palcem, a je tudi rad kaj dal,« pravi volivka. »Jaz sem veliko dal. Dobil sem nazaj po denacionalizaciji, dobil sem velike denarje, pa sem tudi precej raztalal,« je bil iskren Robnik.

Ob tem pa naj mu ne bi bila naklonjena samo tranzicija, ampak tudi svinčeni časi socializma, ko naj bi se poznal s precej vplivnimi partijci. »Jaz sem bil osebni prijatelj Kardeljeve družine, to sem še vedno,« je pojasnil prek telefona. Pri tem pa zanikal, da naj bi s sinom ideologa samoupravljanja Edvarda Kardelja celo začasno zajel vozilo javnega prometa, ki sta ga nato sama upravljala po ulicah prestolnice. Z njim »sva res bila sošolca, ta zgodba z avtobusom pa ne drži«.

Po naših informacijah, pridobljenih iz dveh med seboj neodvisnih virov, je Robniku vnovično kandidaturo preprečila šele ožja družinska članica, ki je volilno komisijo opozorila, da možakar sploh ni upravičen do županske kandidature, saj da v občini nima stalnega prebivališča. Slednje Robnik zanika.