Vmesne volitve

Ferfila meni, da bo v ZDA zdaj več "kravjih kupčij"

G.G./STA
7. 11. 2018, 15.18
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 15.26
Deli članek:

Profesor ameriških študij na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila je po torkovih vmesnih volitvah v ZDA ocenil, da so jo republikanci kar dobro odnesli

Profimedia
Volivka med izbiro svojega kandidata ali kandidatke.

Ferfila je kot odločilna trenutka kampanje pred torkovimi vmesnimi volitvami izpostavil Trumpovo povečevanje napetosti v zvezi z migranti in zlasti njegovo izredno uspešno prirejanje predvolilnih množičnih zborovanj, na katerih je bil zelo uspešen. "Čeprav bo njegovo vladanje prihodnji dve leti težje, so razmere zanj z osvojitvijo senata kar ugodne," pravi in dodaja: "Republikanci so jo na teh vmesnih volitvah odnesli relativno dobro. Treba pa se je zavedati, da bodo glavna tekma predsedniške volitve čez dve leti." "In kot so dokazala Trumpova velika predvolilna zborovanja, je še vedno velik magnet za svoje volivce, tako da še ni za v odpis v naslednjih dveh letih," je poudaril.

Trump ni odpisan

"Dejstvo je, da je morda celo okrepil položaj stranke v senatu, da niti ni tako močno izgubil v predstavniškem domu, kar je sicer stalnica vseh vmesnih volitev. Njegova priljubljenost je, mislim, da celo višja od Obamove in Clintonove ob vmesnih volitvah," meni profesor in navaja, zakaj po njegovem Trump še zdaleč ni odpisan: "Če mu bo uspelo vzdrževati visoko rast gospodarstva in še znižati davke za srednji razred, če mu bo uspelo iz zdravstvenega zavarovanja vendarle dobiti nekaj za nižje sloje, bo absolutno še zelo močno v tekmi za nov predsedniški mandat. Nekaj bo odvisno tudi od dogovorov s Kitajsko, reševanja severnokorejskega in iranskega vprašanja. Če mu bo uspelo zadeve zaključiti sorazmerno ugodno za ZDA, ni nikakor odpisan."

Več neprijetnosti

Napovedal je, da Trump sicer lahko pričakuje kar nekaj neprijetnosti, tako glede nadaljevanja preiskave tožilca Roberta Muellerja o povezavah z Rusi kot glede možnosti uvedbe postopka odpoklica. Lahko pričakuje tudi razkritje njegovih davčnih napovedi. Zmanjšale se bodo tudi njegove možnosti zakonskih pobud, zlasti glede krčenja davčnih obremenitev za srednji razred, česar mu verjetno ne bo uspelo spraviti skozi kongres, je ocenil.

Vendarle bo zdaj prisiljen z demokrati sklepati več kompromisov. "Kravjih kupčij bo več. Videli bomo, če se bo pri tem izkazal. Ampak če bo hotel še kako svojo politiko uresničiti, bo v to prisiljen. Njegovo neomejeno kraljevanje pa je končano," je poudaril profesor.

Po drugi strani tudi demokrati ne bodo mogli povsem zavračati sodelovanja s Trumpom. Določeni demokrati bodo prisiljeni v kompromise, še posebej, če bodo njihove volilne baze še vedno naklonjene Trumpu in četudi to morda ne bo povsem v skladu s politiko demokratske stranke. Poleg tega bo znal Trump zadeve izkoristiti v svoj prid, če ga bodo demokrati zelo blokirali, meni Ferfila.

Je pa Ferfila še pojasnil, da imajo demokrati kljub osvojitvi večine v predstavniškem domu težave, "ker nimajo dobrih idej". "Ostajajo pri blokiranju Trumpa. Dobre kandidate in politike morajo še pokazati," je povedal.

Linija Bernieja Sandersa

Napoveduje krepitev bolj leve struje v stranki, linije Bernarda Sandersa. "Gre za alternativo, ki bo mogoče v ZDA začela prodirati, tako pri širjenju zdravstvenega zavarovanja in višjega obdavčenja bogatejših. To je alternativa, ki je za demokrate nujna, kajti dejstvo je, da nižji sloji, ki bi po logiki bolj spadali k demokratom, podpirajo Trumpa," je še ocenil profesor.