Momo

Za smrt 14-letnega sina kriv grozljiv spletni izziv, trdi oče

R.T.
7. 11. 2018, 15.47
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 19.29
Deli članek:

Zaradi grozljive spletne »igre,« tako imenovanega »izziva Momo,« je v Franciji umrl 14-letni deček. Njegov oče je zdaj vložil tožbo zoper WhatsApp in YouTube.

Twitter
Momo, zloglasna skulptura iz Tokia.

Naselje La Guerche-de-Bretagne na severozahodu Francije se je sredi oktobra zavilo v žalost, potem ko so starši v sobi našli mrtvega sina. 14-letni Kendal Gattino se je obesil s pasom za kimono. Njegov oče Rene Gattino je prepričan, da je bil njegov sin vesel otrok in da si sam nikakor ne bi vzel življenja. Za njegovo smrt, pravi oče, je kriv nekdo drug. Rene je prst uperil v grozljivo spletno »igro,« tako imenovan »izziv Momo,« ki v zadnjem času dviguje prah po vsem svetu.

V tej sporni »igri«, ki je prisotna zlasti na aplikaciji WhatsApp, gre predvsem za obliko spletnega ustrahovanja. Posameznik pod pretvezo pošastnega lika z imenom Momo drugemu uporabniku prek aplikacije pošilja grožnje ter od njega zahteva izpolnjevanje nevarnih izzivov. Recept za tragedijo torej. Momo je sicer vzdevek za skulpturo mlade ženske z dolgimi črnimi lasmi in izbuljenimi očmi, ki je razstavljena v galeriji Vanilla Gallery v Tokiu. Dejansko predstavlja prikazen iz japonske folklore, ki pa je s svojim nenavadnim in strašljivim videzom prevzela številne uporabnike družabnih omrežij. Fotografija se je hitro razširila predvsem med uporabniki aplikacije Whatsapp, a je pozneje vse skupaj preraslo v zloglasni »izziv Momo.«

Rene je zoper YouTube, WhatsApp in tudi francosko državo zdaj vložil tožbo, v kateri jim očita, da ne storijo dovolj za zaščito otrok in mladine. Tožbo je vložil tudi zoper eno od strani za zmenkarije, na kateri so njegovemu mladoletnemu sinu registracijo dopustili, brez da bi preverili njegovo starost. »Menim, da država nevarnostim, ki jih predstavlja internet, ne posveča dovolj pozornosti,« pravi skrušeni oče, ki želi s tožbami predvsem opozoriti javnost in vršiti pritisk na oblasti, da bi se s tem preprečile morebitne prihodnje tragedije. Pristojni organi natančne okoliščine smrti njegovega sina oziroma razlog, ki ga je privedel do tega, da si je vzel življenje, po navedbah francoskega tožilstva še ugotavljajo.