Po volitvah

Trump pozval republikance in demokrate k sodelovanju

J.P./STA
7. 11. 2018, 19.35
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 19.43
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je po torkovih vmesnih volitvah v ZDA danes pohvalil zmago republikancev v senatu.

Reuters
Možnosti za sodelovanje pa vidi predvsem na področjih infrastrukture in zdravstva.

"Republikanci so se z zmago v senatu zoperstavili zgodovini," je poudaril Trump. Kot je dejal, so republikanci v senatu, kot kaže, pridobili najmanj tri sedeže, kar na prvih vmesnih volitvah v mandatu ni uspelo nobenemu ameriškemu predsedniku od Johna F. Kennedyja dalje.

Dejal je še, da so demokrati po zaslugi velikodušnih donacij v volilni kampanji imeli finančno prednost.

Republikance, ki so ohranili večino v senatu in demokrate, ki bodo poslej imeli večino v predstavniškem domu kongresa, je ameriški predsednik pozval k sodelovanju. "Napočil je čas, da se člani obeh strank združijo, dajo strankarstvo na stran ter si prizadevajo za krepitev ameriškega čudeža. To je čudež," je poudaril.

"Morda se bomo dogovorili, morda ne. Vse je mogoče. A imamo veliko skupnega, kar zadeva infrastrukturo. Mi želimo ukrepati glede zdravstva, oni želijo ukrepati glede zdravstva. Skupaj lahko naredimo mnogo velikih stvari," je še dejal Trump.

Vmesne volitve v ZDA potrdile razdeljenost države

Ameriški volivci so na torkovih vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata republikancem in predsedniku Trumpu ohranili in celo povečali večino v senatu, opozicijskim demokratom pa v skladu z napovedmi po osmih letih zagotovili večino v predstavniškem domu, česar je najbolj vesel Wall Street.

Po zadnjih podatkih bodo imeli republikanci v 100-članskem senatu naslednji dve leti najmanj 52 sedežev, verjetno pa še kakšnega več. Po drugem krogu volitev bodo namreč zadržali senatni sedež Misisipija, kjer sta dva republikanca v prvem krogu dobila podobno število glasov kot demokrat, nobenemu pa ni uspelo osvojiti več kot 50 odstotkov glasov.

Glasove še štejejo v Arizoni, kjer v boju z demokratko Kyrsten Sinema bolje kaže republikanki Marthi McSally ter Montani kjer pa obratno bolje kaže demokratu Jonu Testerju proti republikancu Mattu Rosendalu.

Republikanec Rick Scott je na Floridi razglasil zmago, vendar njegova prednost 34.537 glasov proti demokratu Billu Nelsonu znaša manj kot 0,5 odstotka oddanih glasovnic, zaradi česar je demokrat zahteval ponovno štetje glasov.

Vodja senatne večine Mitch McConnell, ki bo ohranil svoj položaj, je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad rezultati, obenem pa priznal, da republikance čaka veliko dela z novačenjem kandidatk. Veliko dela jih čaka tudi pri zbiranju podpore pri volivkah, ki so večinoma glasovale za demokrate.

McConnell meni, da bo razdeljena vlada morda vzpodbudila sodelovanje med strankama, demokrate v predstavniškem domu pa je posvaril naj se ne zaletavajo v preiskave predsednika Trumpa.

Veliko manj zadovoljen je bil predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, saj so tam njegovi republikanci po dosedanjih izidih izgubili najmanj 27 sedežev, verjetno pa še več. Dejal je, da se stranka na oblasti vedno sooča s težavami na vmesnih volitvah in zgodovina se je pač ponovila.

Demokrati so zmagali tudi v tekmah za guvernerje, saj so republikancem uspeli odvzeti najmanj sedem položajev. Demokratka Stacey Abrams v Georgiji še ne namerava priznati poraza proti republikancu Brianu Kempu, na Aljaski pa še štejejo glasove, čeprav se tam obeta zmaga republikancu, podobno kot v Georgiji.

Na volitvah so zabeležile uspeh ženske in manjšine, demokrati so uspeli napredovati tudi po kongresih zveznih držav, čeprav bo za celovito podobo treba še počakati.

Nekdanji predsednik Barack Obama je leta 2010 priznal hud poraz demokratov na vmesnih volitvah, ki je bil posledica njegove zdravstvene reforme. Američani so se z leti navadili na boljši in cenejši dostop do zdravstva in tokrat je bilo zdravstvo najpomembnejša tema za kar 41 odstotkov udeležencev volitev, celo pred gospodarstvom.

Televizija CBS poroča, da se je volitev v torek udeležilo najmanj 113 milijonov ljudi, kar je rekord za vmesne volitve, čeprav predstavlja le 49 odstotkov registriranih volivcev. Leta 2014 je na volišča prišlo 83 milijonov Američanov, leta 2016, ko so volili tudi predsednika, pa je glas oddalo 137 milijonov ljudi.

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je sporočilo, da niso zaznali nobenih večjih nepravilnosti oziroma poskusov vpletanja v volitve od zunaj, družbena omrežja, kot je Facebook, pa so vnaprej blokirala sumljive, večinoma ruske račune.

Volilni razplet najbolj veseli Wall Street, kjer zaradi delitve oblasti računajo na blokado v Washingtonu in to pomeni, da bodo davčne olajšave ostale v veljavi skupaj z vsemi Trumpovimi ukrepi proti regulacijam. Razdeljeni Washington vedno razveseli borzne vlagatelje in Wall Street je to ponovno dokazal z današnjo krepko rastjo borznih indeksov.