Reševalne ekipe na terenu

FOTO in VIDEO: Tržič prizadelo hudo neurje: poplavljeni številni domovi, škoda je gromozanska

G.G.
30. 10. 2018, 08.56
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 11.29
Deli članek:

Naporna noč je tudi za prebivalci in gasilci v Tržiču in okolici.

STA
Podivjana Tržiška Bistrica v Tržiču.
Vasici Dolina in Jelendol sta zaradi podorov odrezani od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora, ponekod ni niti vode niti elektrike. 

"Občino Tržič je ponoči prizadelo hudo neurje. Poškodovanih in izginulih po dostopnih podatkih s terena na srečo ni. Materialna škoda je gromozanska‼" so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Minister za obrambo Karl Erjavec, je v Jelendol s helikopterjem že poslal dva agregata in ostalo nujno pomoč.

Župan Tržiča Borut Sajovic je sporočil, da, kot kaže, ni poškodovanih ali pogrešanih. "Materialna škoda je gromozanska. Poplavljeni so spodnji deli številnih domov in gospodarskih objektov. Uničene so ceste in komunalna infrastruktura," je zapisal Sajovic in dodal, da so reševalne ekipe na terenu.

Uprava za zaščito in reševanje
Uničen most Lomščica.

Začelo se je že nekaj čez 20. uro, ko je začela naraščati Tržiška Bistrica. Meteorna voda je zalila kleti nekaj stanovanjskih hiš, preglavice pa so povzročali tudi zamašeni meterni jaški.

Okoli 22.30 se je na Koroški cesti v bližini Tržiča podrl drog električne napeljave, med dva avtomobila pa je padlo drevo in odtrgalo telefonski kabel.

Po podatkih portala trzic.net je reka Lomščica ogrožala most pod Jezom za hidroelektrarno Slap, divjala pa je tudi na poti do Čadovelj, kjer je narasla tudi Tržiška Bistrica. Voda se je prelivala čez zapornice in s seboj prinesla veliko naplavin. Škodo so utrpele tudi hiše na Cankarjevi cesti.

STA
Podivjana Tržiška Bistrica.

Gasilci svetujejo previdno vožnjo skozi dolino Kokre, saj gladina na kritičnih mestih sega nad nivo cestišča. Na cesti je tudi veliko kamenja in naplavin.