Naraščanje rek

FOTO: Narasla Drava ponekod do hiš, najbolj črne napovedi pa se niso uresničile

G.G./STA
30. 10. 2018, 10.54
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 11.02
Deli članek:

V Dravogradu so si oddahnili. "Vso noč smo spremljali dogajanje okoli Drave, Meže in Mislinje. Napovedi se k sreči niso uresničile v takšni meri, kot so bile napovedane," je povedal dravograjski podžupan Anton Preksavec.

STA
Narasla reka Drava v Dravogradu.

Glede na napovedane pretoke rek pričakuje, da bodo lahko položaj obvladovali čez ves dan. "Neke večje škode naj ne bi bilo," je menil Preksavec. Drava je sicer prestopila bregove in se ponekod razlila ter ogrozila nekaj hiš. 

"Imamo pa spodbudne podatke Dravskih elektrarn. Sporočajo, da naj bi se pretok gibal do 1600 oziroma do 1700 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da bi mi zadevo s protipoplavnimi ukrepi še lahko zadrževali," je dejal Preksavec.

Podatki so še bolj spodbudni. Od 9. ure naprej je na meji z Avstrijo napovedan pretok 1400 kubičnih metrov na sekundo. Ker so lokalni dotoki vrh že dosegli in upadajo, bodo pretoki Drave v Sloveniji danes dosegali okoli 1500 kubičnih metrov na sekundo.

Boljše sodelovanje z Avstrijci

V primerjavi s stanjem pred šestimi leti, ko je narasla Drava povzročila ogromno škodo, so razmere po ocenah premierja Marjana Šarca ugodnejše. "Pred šestimi leti je po mojih podatkih avstrijska stran prepozno odprla zapornico in je bil dotok vode prehiter v prekratkem času. Letos je to bistveno boljše, koordinacija boljše teče. Prav tako koordinacija teče odlično med našimi službami, tako da so zadeve pod kontrolo," je dejal Šarec, ki si je ogledal naraslo Dravo na Koroškem.