Veter in poplave

FOTO: Drava je poplavila, razmere pa se umirjajo

J.P./STA
30. 10. 2018, 07.05
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 10.06
Deli članek:

Po močnem deževju so oči uprte v reko Dravo. V občini Dravograd je občane ob 4.30 sirena opozorila na nevarnost poplavljanja. Razmere pa so se že umirile.

STA
Narasla reka Drava v Vuhredu.

Na nevarnost poplav so s proženjem sirene že obvestili prebivalce ob reki Dravi za jezom Melje in prebivalce občine Dravograd. Po poročanju Radia Slovenija je regijski center za obveščanje Maribor s sireno prebivalce za jezom Melje opozoril nekaj pred 3. uro. Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec pa je sporočili, da so na območju občine Dravograd opozorilno sireno sprožili ob 4.30. Trenutno je pretok manjši kot ponoči, okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo, pri pretoku 1700 kubičnih metrov pa je potrebna evakuacija ljudi.

Dravograjski podžupan Anton Preksavec pravi, da so trenutno razmere obvladljive, je pa Drava prestopila bregove in se razliva. Zjutraj so bili ogroženi objekti ob Ribiški poti in policijska postaja Dravograd.

"Imamo pa spodbudne podatke Dravskih elektrarn. Sporočajo, da naj bi se pretok gibal do 1600 oziroma do 1700 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da bi mi zadevo s protipoplavnimi ukrepi še lahko zadrževali," je dejal Preksavec.

Podatki so še bolj spodbudni. Od 9. ure naprej je na meji z Avstrijo napovedan pretok 1400 kubičnih metrov na sekundo. Ker so lokalni dotoki vrh že dosegli in upadajo, bodo pretoki Drave v Sloveniji danes dosegali okoli 1500 kubičnih metrov na sekundo.

PGD Dravograd
Drava je v Dravogradu prestopila bregove okoli 3.30.

Podrta drevesa

Sicer pa težave po državi povzročajo predvsem podrta drevesa, poplavljanje meteorne vode in narasli vodotoki. Po podatkih, ki jih na Upravo RS za zaščito in reševanje javljajo prizadeti, je to noč največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske.