Junijsko streljanje

Žrtev pijanega strelca čez tri tedne umrla v bolnišnici

Janja Ambrožič, Dolenjski list
30. 10. 2018, 06.50
Deli članek:

Na novomeškem okrožnem sodišču je svoj epilog dobilo junijsko streljanje v trebanjskem romskem naselju Vejar, ki se ni končalo le s poškodbami, kakor smo poročali takrat, ampak s smrtjo.

ja
Pri dnevnem centru Kher Šu Beši v Vejarju je Želko Kovačič dvakrat ustrelil Damijana Brajdiča

Žrtev, 43-letni Damijan Brajdič, je slabe tri tedne po streljanju (19. julija) umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaradi tega je tožilstvo zoper strelca, 38-letnega Želka Kovačiča iz Vejarja, spisalo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje uboja, ki pa ga je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

KRIVDO JE PRIZNAL

Ker sta obtoženec in tožilstvo v začetku tega meseca podpisala sporazum o priznanju krivde, na naroku pri sodnici Mojci Hode ni bilo dvoma, da bo izrekla tudi sodbo. Kovačiča je obsodila na devet let zapora, kakor je bilo zapisano tudi v sporazumu. »Ocenjujem, da je kazen primerna in ustrezna. Zlasti pomembno je dejstvo, da ste to storili v stanju hude alkoholiziranosti in bistveno zmanjšane prištevnosti. Kazen je skladna s trenutno obstoječo sodno prakso,« je sodbo na kratko obrazložila sodnica in obtoženca glede na njegovo socialno stanje (njegova družina živi samo od socialne podpore) oprostila stroškov postopka. Kovačičev zagovornik Marko Štamcar je predlagal, da Kovačiča pred pravnomočnostjo sodbe napotijo na prestajanje kazni zapora na Dob.

ja
Želko Kovačič

USTRELIL GA JE DVAKRAT

Točen scenarij dogodka v Vejarju, ki velja za enega najbolj urejenih romskih naselij v državi, ni znan. Policija je sicer v poročilu zapisala, da naj bi bila Kovačič in njegova žrtev že dlje časa v sporu. Ker sojenja pravzaprav ni bilo, tudi Kovačič ni povedal, kaj ga je napeljalo k temu, da je Brajdiča pri Dnevnem centru Kher šu beši, kjer potekajo aktivnosti za otroke in mladostnike, ustrelil v prsni koš in glavo.

Izvedeli smo, da je bil takrat storilec močno pijan, saj je imel v krvi 2,06 g/kg alkohola, kar je pomenilo, da je bila njegova sposobnost razumevanja pomena svojega dejanja in obvladovanja bistveno zmanjšana. Po streljanju se je s skuterjem odpeljal v bližnji gozd, kjer pa so ga policisti kmalu prijeli. Pri sebi je imel pištolo z nabojnikom in tri naboje.